13 FABRİKANIN BİN 450 TON KARBON SALINIMINI ÖNLEYECEK PROJE TAMAMLANDI

Antalya Organize Sanayi Bölgesi, Antalya İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü işbirliğiyle Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın 2023 yılı Üreten Şehirler Programı kapsamında sürdürdüğü Yeşil OSB Temiz Antalya Projesinin, 10 aylık uygulama süreci başarıyla tamamlandı. Yeşil OSB hazırlık çalışmaları kapsamında hazırlanan proje kapsamında tüm bölge firmalarının katılımına açık olarak Yeşil OSB Temiz Antalya Projesi Analiz Anketi uygulandı. TÜBİTAK MAM yetkilileri tarafından belirlenen çevresel performans göstergeleri baz alınarak, Alternatif İnşaat, Antalyapak Metal, Bahar Hindi, Bülbül Akü, Ekolojik Tarım, Fasdat Sebze, Günsu, İstanbul Sera Plastik, Levent Kimya, Öztiryakiler, PSL Elektronik, Tasarım Çelik ve Yörükoğlu Süt firmaları, proje yararlanıcısı olarak belirlendi. Söz konusu 13 firmaya, temiz üretim bilincini yaygınlaştırmayı ve işletmelerin sürdürülebilirliğini artırarak iklim değişikliğine uyum sağlamaları için “Temiz Üretim Etüdü Danışmanlık ve Raporlama Hizmeti” sağlandı. Çalışmalar sonucunda 13 firmada yapılacak iyileştirmeler ile 1 yılda bin 450 ton karbon salımının önlenebileceği ve 12 milyon TL’lik tasarruf sağlanabileceği ön görüldü.

MERHUM ALİ BAHAR ANILDI

Antalya OSB’nin merhum Başkanı Ali Bahar’ın vefatından iki gün önce Antalya OSB Atatürk Konferans Salonu’ndan düzenlenen tören ile startını verdiği son projesi olan çalışmanın, kapanış toplantısı da yine aynı yerde düzenlendi. Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasanali Gönen ve BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler’in açılış konuşmaları ile başlayan törene, ATSO Başkan Yardımcısı Hakan Pakalın, Korkuteli OSB Başkanı Osman Bahçe, OSİAD Başkanı Mehmet Atılgan, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, KOSGEB İl Müdürü İbrahim Uğur Erkış, TÜBİTAK MAM Araştırma Grup Lideri Tuba Budak, proje faydalanıcısı firmaların yetkilileri ile bölge sanayicileri katıldı.

12 MİLYON TL’LİK TASARRUF İMKANI

Başlangıcını birlikte yaptıkları projenin kapanışını Ali Bahar’sız yapmanın hüznünü yaşadıklarını belirterek sözlerine başlayan Başkan Hasanali Gönen, yeşil dönüşüm faaliyetleri ana başlığında 2023 yılından bu güne 17 farklı başlıkta eğitim farkındalık organizasyonu gerçekleştirdiklerini aktardı. 13 Bölge firmasında yapılan temiz üretim etütleri sonucunda yapılacak kaynak verimliliği iyileştirmeleri neticesinde, 1 yıl içerisinde yaklaşık 1450 ton karbon salımı önlenebileceğini ifade eden Gönen, “Kaynak verimliliği iyileştirmelerinin yapılması durumunda ise 13 bölge firmamız yılda toplam-yaklaşık 12 milyon TL tasarrufa geçebileceklerdir. Basit hesaplama usulü ile konuya yaklaştığımızda şunu görüyoruz ki temiz üretim etüdü çalışmalarının bölgemizin tüm firmalarına uygulanması durumunda bu tasarrufun yaklaşık 24 katına çıkması mümkün.  Bu tasarruf miktarı küçük ölçekte bir fabrikanın kurulması için sermaye teşkil edecek boyutta.  Gerçekleşmesi mümkün olan bu tasarrufu, bölgemiz hatta ülkemiz için kıymetli bir kaynağa dönüşebilecek potansiyele sahibiz” şeklinde konuştu.

KARBON SALINIMINA DİKKAT ÇEKTİ

Konuşmasını paydaş kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek sonlandıran Gönen, “Güçlü, verimli ve güvende hissetmeye devam etmek ve ülkemizin üretim boyutunda iklim kanunlarından olumsuz etkilenme seviyesini en aza indirmek amacıyla, enerji verimliliği ve tasarrufuna yönelerek karbon salınımını azaltmamız, cennet vatanımızın kaynaklarını katı kurallar ve müdahaleler olmadan, hakkaniyetli olarak kullanmamız açısından ivedilik arz ediyor” dedi. Toplantı, proje sürecine katkı sunan kişi ve kurumlara plaket takdimi ile son buldu.