DÜDEN KATLİAMI TBMM'NDE

20.01.2021 - 16:04, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 2876+ kez okundu.
 

DÜDEN KATLİAMI TBMM'NDE

Düden çayındaki balık ölümlerini TBMM gündemine taşıyan Çetin Osman Budak, “denetim, testi kırıldıktan sonra yapılıyor” “Antalya’nın yeraltı suları tehdit altında” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, geçen hafta Düden Çayı’nda binlerce balığın telef olması sonucunda yapılan denetimlerde endüstriyel atık sularını yeraltı sularına ve toprağa veren tesislerin tespit edildiğini söyledi. Antalya’nın içme suyunun yeraltı sularından sağlandığına dikkat çeken Budak, “Düden Çayı’nda binlerce balık ölene kadar bu tesislerin ne yaptığından kimsenin haberi yok. Denetimler testi kırıldıktan sonra yapılıyor. Denetim sırasında ortaya çıkıyor ki 10’un üzerinde tesis, atık sularını yeraltı sularına veya toprağa veriyor. Daha başka tesisler var mı onu da bilmiyoruz. Bu felaket meydana gelmeseydi yeraltı sularımızın kirlendiğini de tehdit altında olduğunu da bilemeyecektik” dedi. Budak, önergede şu ifadelere yer verdi: “Geçtiğimiz hafta Antalya'da Düden Şelalesi'nde köpürme ve beraberindeki kötü koku nedeniyle Düden Çayı ile Antalya merkezden geçen Cırnık Köprüsü noktasında binlerce balığın topluca telef olduğu kamuoyu tarafından bilinmektedir. Sadece Antalya’da yaşayan yurttaşları değil çevreye duyarlı bütün vatandaşları endişeye sürükleyen balık ölümlerinin ardından yapılan denetimlerde, önce beş atık geri kazanım tesisinin dördünün yıkama sularını yer altı suyuna verdiği tespit edilmiş, deşarj noktalarının körlenmesi sağlanmış ve idari para cezası uygulanmıştır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yaptığı denetimlerde ise ilk etapta toplam 10 işletmeye 2 milyon 598 bin 797 TL idari para cezası uygulanmış ve söz konusu tesislerin faaliyetleri durdurulmuştur. Denetimlerin devam etmesi sonucunda 3 işletmenin daha atık sularını toprağa verdikleri tespit edilerek haklarında idari işlemlere başlanmıştır. RİSK ANALİZLERİ YAPILSIN Oysa bu felaket olmasaydı yeraltı sularımızın karşı karşıya olduğu bu kirlilikten haberimiz olmayacaktı. Yaşadığımız bu olay daha gösteriyor ki yeraltı sularını doğrudan etkileyecek kazalar veya ihmal durumları için ciddi önlemler alınmalı ve risk analizleri yapılmalıdır.” Budak, önergede şu sorulara yer verdi: “Toplu balık ölümlerinin yaşandığı Düden Çayından alınan su numunelerinin analiz sonuçları nedir? Kirliliğe neden olan işletmelerin ne kadar süredir atıklarını yeraltı sularına ve toprağa verdiği tespit edilmiştir? Balık ölümlerine neden olan su kirliliğinin insan sağlığını da tehdit eden bir etkisi var mıdır? Bununla ilgili ayrıntılı bir analiz yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir? Hakkında idari işlem yapılan ve kapatılan tesisler en son hangi tarihte denetlenmiştir? İlgili denetimlerde tesislere yönelik uyarı ya da işlem yapılmış mıdır? Söz konusu çevre felaketinde ihmali ya da kastı bulunan kişi ya da kişiler hakkında idari para cezası dışında hangi yasal işlemler yapılacaktır? Aynı kirliliğe neden olan başka tesislerin bulunma olasılığı nedir? Bu olasılık ile ilgili hangi çalışmalar yapılmaktadır? Yaşanan çevre felaketinin tekrarlanmaması için hangi tedbirler alınacaktır?”
Düden çayındaki balık ölümlerini TBMM gündemine taşıyan Çetin Osman Budak, “denetim, testi kırıldıktan sonra yapılıyor” “Antalya’nın yeraltı suları tehdit altında” dedi.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, geçen hafta Düden Çayı’nda binlerce balığın telef olması sonucunda yapılan denetimlerde endüstriyel atık sularını yeraltı sularına ve toprağa veren tesislerin tespit edildiğini söyledi. Antalya’nın içme suyunun yeraltı sularından sağlandığına dikkat çeken Budak, “Düden Çayı’nda binlerce balık ölene kadar bu tesislerin ne yaptığından kimsenin haberi yok. Denetimler testi kırıldıktan sonra yapılıyor. Denetim sırasında ortaya çıkıyor ki 10’un üzerinde tesis, atık sularını yeraltı sularına veya toprağa veriyor. Daha başka tesisler var mı onu da bilmiyoruz. Bu felaket meydana gelmeseydi yeraltı sularımızın kirlendiğini de tehdit altında olduğunu da bilemeyecektik” dedi.
Budak, önergede şu ifadelere yer verdi:
“Geçtiğimiz hafta Antalya'da Düden Şelalesi'nde köpürme ve beraberindeki kötü koku nedeniyle Düden Çayı ile Antalya merkezden geçen Cırnık Köprüsü noktasında binlerce balığın topluca telef olduğu kamuoyu tarafından bilinmektedir.
Sadece Antalya’da yaşayan yurttaşları değil çevreye duyarlı bütün vatandaşları endişeye sürükleyen balık ölümlerinin ardından yapılan denetimlerde, önce beş atık geri kazanım tesisinin dördünün yıkama sularını yer altı suyuna verdiği tespit edilmiş, deşarj noktalarının körlenmesi sağlanmış ve idari para cezası uygulanmıştır.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yaptığı denetimlerde ise ilk etapta toplam 10 işletmeye 2 milyon 598 bin 797 TL idari para cezası uygulanmış ve söz konusu tesislerin faaliyetleri durdurulmuştur. Denetimlerin devam etmesi sonucunda 3 işletmenin daha atık sularını toprağa verdikleri tespit edilerek haklarında idari işlemlere başlanmıştır.
RİSK ANALİZLERİ YAPILSIN
Oysa bu felaket olmasaydı yeraltı sularımızın karşı karşıya olduğu bu kirlilikten haberimiz olmayacaktı. Yaşadığımız bu olay daha gösteriyor ki yeraltı sularını doğrudan etkileyecek kazalar veya ihmal durumları için ciddi önlemler alınmalı ve risk analizleri yapılmalıdır.”
Budak, önergede şu sorulara yer verdi:
“Toplu balık ölümlerinin yaşandığı Düden Çayından alınan su numunelerinin analiz sonuçları nedir? Kirliliğe neden olan işletmelerin ne kadar süredir atıklarını yeraltı sularına ve toprağa verdiği tespit edilmiştir? Balık ölümlerine neden olan su kirliliğinin insan sağlığını da tehdit eden bir etkisi var mıdır? Bununla ilgili ayrıntılı bir analiz yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?
Hakkında idari işlem yapılan ve kapatılan tesisler en son hangi tarihte denetlenmiştir? İlgili denetimlerde tesislere yönelik uyarı ya da işlem yapılmış mıdır? Söz konusu çevre felaketinde ihmali ya da kastı bulunan kişi ya da kişiler hakkında idari para cezası dışında hangi yasal işlemler yapılacaktır?
Aynı kirliliğe neden olan başka tesislerin bulunma olasılığı nedir? Bu olasılık ile ilgili hangi çalışmalar yapılmaktadır? Yaşanan çevre felaketinin tekrarlanmaması için hangi tedbirler alınacaktır?”
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.