SUBAŞI'DAN BAKAN SOYLUYA ÖNERGE

EKONOMİ 03.05.2020 - 22:52, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 2857+ kez okundu.
 

SUBAŞI'DAN BAKAN SOYLUYA ÖNERGE

İYİ Parti Milletvekili HasanSubaşı, İçişleri Bakanı Soylu’ya izne tabi çiftçilerin durumunu sordu Subaşı,“Çiftçi şehirden köye, köyden şehire gidemiyor”

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, tarımda hasatın başladığı şu günlerde kışı şehirde geçiren çiftçilerin 65 yaş üstü ana ya da babası, 20 yaş altı çocukları nedeniyle köye dönmek için izin alamadıklarını belirterek, çözüm istedi. "Köylerde çiftçilik aile işletmesidir." Subaşı; “Çiftçi kayıt sisteminde genelde aileden bir kişi üzerine kayıt yapılır ve çiftçi belgesi alabilir ancak ailenin tüm bireyleri çiftçilik faaliyetinde görevlidir.” Dedi. Subaşı; İçişleri bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplandırması istemi ile TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, zaten sıkıntılı bir süreç yaşayan çiftçinin, hasat döneminin başladığı şu günlerde bu kez sokağa çıkma kısıtlaması engeline takıldığını anlattı. Korona virüs (Covid-19) pandemisinin önlenmesi amacıyla Bilim Kurulunun tavsiyesi üzerine ya da doğrudan İçişleri Bakanlığı tarafından tedbir ve karantina kararları alınarak uygulanmasına dikkat çeken Hasan Subaşı,’’20 yaş altı ile 65 yaş üzerindeki kişilere daimî sokağa çıkma yasağı uygulaması devam etmektedir. Ancak ülkemizde 18.292 adet köy bulunmaktadır’’ dedi. Tarımda hasat döneminin başladığını hatırlatan Hasan Subaşı, ’’Köylerimizde yaşayan ancak korona hadisesi nedeniyle şehirde kalmış ve kışı geçirmiş çiftçiler, 65 yaş üstü ana ya da babası, 20 yaş altı çocukları nedeniyle köye dönmek için izin alamamaktadır. Şehirlerde kalan çiftçilere köylerine ve çiftçiliklerine geri dönebilmelerini sağlamak için gerekli adımların atılması zorunludur’’ diye konuştu. Vatandaşın e-devlet üzerinden izin başvurusunda zorluklar yaşadığını dile getiren Subaşı, şöyle devam etti: ’’Kendilerine izin verilen çiftçiler ise bir günlük kısa süreli izin alabilmektedir. Yaşlı yakını veya çocukları nedeniyle şehirde kalan çiftçilerimizin köylerine dönebilmeleri, hatta zaman zaman ihtiyaçları için şehre gelebilmeleri için gerekli izinlerin kendilerine sağlanması ve bu konuda ivedilikle karar alınması gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında; çiftçilerin bakmakla yükümlü oldukları ve bizzat çiftçilik işinde yararlı olan yaşlı ya da genç yakınlarıyla birlikte köylerine dönebilmesi amacıyla Bakanlığınız nezdinde yürütülen çalışma var mıdır? Bu konuda karar alınması gerektiği konusunda Bakanlığınızın görüşü nedir?’’
İYİ Parti Milletvekili HasanSubaşı, İçişleri Bakanı Soylu’ya izne tabi çiftçilerin durumunu sordu Subaşı,“Çiftçi şehirden köye, köyden şehire gidemiyor”

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, tarımda hasatın başladığı şu günlerde kışı şehirde geçiren çiftçilerin 65 yaş üstü ana ya da babası, 20 yaş altı çocukları nedeniyle köye dönmek için izin alamadıklarını belirterek, çözüm istedi.

"Köylerde çiftçilik aile işletmesidir."

Subaşı; “Çiftçi kayıt sisteminde genelde aileden bir kişi üzerine kayıt yapılır ve çiftçi belgesi alabilir ancak ailenin tüm bireyleri çiftçilik faaliyetinde görevlidir.” Dedi.
Subaşı; İçişleri bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplandırması istemi ile TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, zaten sıkıntılı bir süreç yaşayan çiftçinin, hasat döneminin başladığı şu günlerde bu kez sokağa çıkma kısıtlaması engeline takıldığını anlattı.

Korona virüs (Covid-19) pandemisinin önlenmesi amacıyla Bilim Kurulunun tavsiyesi üzerine ya da doğrudan İçişleri Bakanlığı tarafından tedbir ve karantina kararları alınarak uygulanmasına dikkat çeken Hasan Subaşı,’’20 yaş altı ile 65 yaş üzerindeki kişilere daimî sokağa çıkma yasağı uygulaması devam etmektedir. Ancak ülkemizde 18.292 adet köy bulunmaktadır’’ dedi.

Tarımda hasat döneminin başladığını hatırlatan Hasan Subaşı, ’’Köylerimizde yaşayan ancak korona hadisesi nedeniyle şehirde kalmış ve kışı geçirmiş çiftçiler, 65 yaş üstü ana ya da babası, 20 yaş altı çocukları nedeniyle köye dönmek için izin alamamaktadır. Şehirlerde kalan çiftçilere köylerine ve çiftçiliklerine geri dönebilmelerini sağlamak için gerekli adımların atılması zorunludur’’ diye konuştu.

Vatandaşın e-devlet üzerinden izin başvurusunda zorluklar yaşadığını dile getiren Subaşı, şöyle devam etti:
’’Kendilerine izin verilen çiftçiler ise bir günlük kısa süreli izin alabilmektedir. Yaşlı yakını veya çocukları nedeniyle şehirde kalan çiftçilerimizin köylerine dönebilmeleri, hatta zaman zaman ihtiyaçları için şehre gelebilmeleri için gerekli izinlerin kendilerine sağlanması ve bu konuda ivedilikle karar alınması gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında; çiftçilerin bakmakla yükümlü oldukları ve bizzat çiftçilik işinde yararlı olan yaşlı ya da genç yakınlarıyla birlikte köylerine dönebilmesi amacıyla Bakanlığınız nezdinde yürütülen çalışma var mıdır? Bu konuda karar alınması gerektiği konusunda Bakanlığınızın görüşü nedir?’’

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.