BAHŞİ: DİYABET HASTASI ÇOCUKLAR DEVLET DESTEĞİ BEKLİYOR

Araştırma Önergesinde diyabetli çocukların şeker ölçümü yapmak için günde en az 10 kez iğne aparatlı cihazlar kullanmalarından dolayı parmaklarının delik deşik olduğunu söyleyen Bahşi, “ Gelin çocuklarımızı bu eziyetten kurtaralım. Çocuklarımızın acısız, ağrısız kullandığı insülin pompasının ve sensörünün devlet tarafından verilmesini sağlayalım” dedi.

DİYABETLİ ÇOCUKLARIN PARMAKLARI DELİK DEŞİK

TİP 1 Diyabet hastaları ve ailelerinin yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıyan Bahşi, TBMM de bir Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini belirterek, “ Tip 1 Diyabetin tedavisinde düzenli olarak insülin kullanılması gerekmektedir. Tip 1 Diyabet, kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır. Tek tedavisi doğru insülin enjeksiyonu, doğru beslenme ve egzersizdir. Pankreas insülin üretmediği için bu dışarıdan müdahale; insülin iğneleri ile verilmektedir. Bunun için de önce kandaki glikoz yüksekliği belirlenmekte ve vücuda o değere göre insülin iğnesi yapılmaktadır. Günde 10-12 defa diyabetli kişinin parmak ucu delinerek kan alınmakta ve çıkan sonuca göre insülin miktarı ayarlanmaktadır.

Tip 1 Diyabet olan bir çocuk her sabah kahvaltı yapmadan önce parmağını delerek kan şekerini ölçmek mecburiyetindedir. Kaç adet zeytin, kaç gram ekmek, kaç gram peynir, kaç gram yağ, ne kadar yumurta, vb. yiyeceği her şeyi ölçmek, tartmak, hesaplamak ve ona göre uygun dozda insülin yapmak zorundadır.

Yemekten iki saat sonra da tekrar iğnesini eline alarak parmağını delmek ve stripi ile tokluk değerini ölçmek zorundadır. Bu ölçümler ara öğünler ve akşam yemeğine kadar devam etmektedir. Yani gün içinde bir çocuk on parmağının onunu da iğne ile delmek zorundadır.   ” dedi.

TEDAVİ MASRAFLARINI DEVLET KARŞILASIN

Milletvekili Bahşi Araştırma Önergesinde; “Günümüzde kandaki glikoz seviyesi ölçümü ve insülin iğnesi; insan eliyle değil, yapay zekâ ve teknoloji desteği ile çözümlenebilmektedir. Bunun için artık sensörler ve insülin pompaları vardır. Bu sayede gün içinde vücudu defalarca delerek kan almak, kandaki glikozu ölçmek ve ona göre insülin yapmak zorunda kalınmamaktadır. Sensör ve pompalar, Tip 1 Diyabet hastasına ve ailesine büyük kolaylık sağlamaktadır. Devlet şeker ölçüm cihazı, çubukları ve iğne ucunun bir kısmını karşılamakta fakat sensör ve insülin pompasını karşılamamaktadır.

Tüm çocuklar gibi Tip 1 Diyabet hastası çocukların da mutlu, sağlıklı ve eşit bir hayat yaşamaya hakkı vardır.

Bu nedenle Tip 1 Diyabetli çocukların sensör ve insülin pompa ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanarak mağduriyetlerin giderilmesi gerekir” dedi.