İyi Parti’de önce tüzük, sonra kapılar delindi!..

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından Antalya’yı seçime götürmesi için gönderilen İl Başkanı Yavuz Temizer başkanlığında  toplanan divan toplantısında alınan kararların hukuka ve parti tüzüğüne aykırı olduğu öne sürülüyor. Alınan kararların ve sürecin yaklaşık 2-3 saat içerisinde İyi Parti yöneticileri “görevden alınan İlçe başkanları” da dahil olmak üzere parti üyeleri soruşturma olduğundan, disiplin kuruluna sevk edildiğini bilmediği haberi olmadığı gibi ilçe başkanları yerine görevlendirme yapıldığı da İl Başkanlığın bir sosyal medya sitesinden yaptığı açıklama ile öğrenmişlerdi.

İYİ PARTİ’DE KİLİT SKANDALLARI

Görevden alınma ve yapılan atamalar ile alakalı süreçte partililer şaşkınlıklarını sosyal medya hesaplarından dile getirirken, Kepez’e atanan İl Başkan Yardımcısı Şükriye Karaben’in Eski İlçe Başkanı Osman Bulut’u aramak yerine çilingir çağırdığı, Muratpaşa’ya görevlendirilen Semih Tayfur’un da Eski Başkan Mustafa Gönenç’i aramadığı öğrenildi. Karaben’in Kepez ilçe binasına çilingir yardımı ile girip fotoğraf çektirip sosyal medyada paylaşması tepki çekerken, Muratpaşa’da ise ilçe binasının kapı kilidinin değiştirilmesi dikkat çekti. Partililer tepkilerini “Partiden kim, neyi kaçıracak?” diyerek dile getirdiler.

GENEL MERKEZ NE DİYECEK?

İyi Parti’de kısa süren Yavuz Temizer yönetiminin aldığı kararlar partililer tarafından tepkiyle karşılanırken, Genel Merkez’in yapılan uygulamalarla alakalı nasıl bir tasarruf içerisine gireceği de merak ediliyor. Kepez ve Muratpaşa’nın ardından Döşemealtı’nde yaşanan delege seçimi de tepkilere neden olmuştu.

SÖZDE İL DİSİPLİN KURULU!..

Antalya’nın önde gelen hukukçularının da konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda yapılan görevden almaların hukuka ve usule aykırı oluşunu dile getirdiler. Antalya İl Başkanlığının bugüne kadar kongresini yapmadığı için atama yolu ile görevini yürüten bir teşkilatın bu şekilde karar alamayacakları hususunda hemfikir olan hukukçular, Parti Tüzüğü madde 72 “İl Disiplin Kurulu, her ilde il kongresi tarafından il yönetim kurulunun seçimine ilişkin usul ve esaslara göre seçilen dokuz asıl ve beş yedek üyeden oluşur. Seçimden sonra ilk toplantıda üyeler kendi aralarında il disiplin kurulu başkanını seçer.” Hükmü ile Disiplin Kurulunun seçilmiş yani il kongresinden sonra seçilen Kişilerden oluşacağı açıkça belirtildiğini savundular.

Avukat Mustafa Kahraman, Antalya İl Teşkilatı, kongresini yapmamış olmasına karşı “sözde” İl Disiplin Kurulunu seçmiş ve Disiplin Kurulunun işlerlik kazandığına İnanmışlar ve inandırmaya çalışmışlardır. Disiplin Kurulunun var olduğuna inanan İl Divanı soruşturmayı yürütmek üzere İl Disiplin Kuruluna sevk edilmiş olması üzerine olması gereken İl Disiplin Kurulu tarafından yetkilerinin olmaması sebebiyle seçilmiş yani kongresi yapılmış bir ilin il divan kuruluna veya Merkez Disiplin Kuruluna gönderilmesi gerekirdi.  O halde soruşturma yapılabilirdi. Kaldı ki, Parti Tüzüğü madde 71 “Disiplin kuruluna sevk edilen Partili, yazılı veya sözlü savunma hakkına sahiptir. Savunma için süre, savunmaya çağrı belgesinin ilgiliye tebliği tarihinden başlamak üzere on beş gündür.” Hükmü uyarınca bir kişi hakkında (seçilmiş)Disiplin Kurulu tarafından soruşturma yapılabilmesi için öncelikle savunma yapmak üzere savunmaya çağrı yazısı gönderilir ve ardından 15 gün içerisinde savunma yapması istenir. Savunmanın verilmesinin ardından soruşturma başlar ve disiplin kurulu bir karar verir. Bu süreçte ne yerine görevlendirme yapılan İlçe başkanlarının soruşturmadan haberi vardır ne de “sözde yetkisi olduğuna inanılan” İl Disiplin Kurulu tarafından savunmaya çağrı yazısı gönderilmiştir. Hiçbir şekilde hukuki süreç işlemeden tamamen hukuka, Parti Tüzüğüne ve usule aykırı şekilde Muratpaşa ve Kepez İlçe Başkanlarımızın yerine İl Yönetiminden iki kişi görevlendirilmiştir.

GÖREVLENDİRMELER DE USULSÜZ

Yönetim tarafından yapılan görevlendirmelerinde usulsüz ve yetersiz olduğunu savunan Kahraman, “Şöyle ki; İlçe başkanı yerine bir görevlendirme yapılacak ise öncelikle il başkanın talebi, teşkilat başkanının(Koray Aydın’ın) teklifi, Genel Başkanın (Meral Akşener’in) onayı ile yapılır. Görevden almaya da aynı şekilde genel merkez yetkilidir. Bu halde il başkanının il yönetiminden bir kişiyi veya başka birini ilçe başkanı olarak görevlendirme yetkisi yoktur. Yapılan görevlendirmeler bu şekilde bir süreç ve usul izlenmemiştir. Bu şekilde hukuksuz ve usulsüz işlemler Demokrasiye olan inancımız ve güvenimiz ile yürüdüğümüz bu yolda inancımıza güvenimize gölge düşürülmek istenmektedir.İYİ Partinin çıkmış olduğu bu yolda hakkaniyetle, özveriyle, cesurca yürüyenler, partinin daha ileri gitmesini istemeyenlerin, önüne sürekli engeller çıkarıp önünü kesmek isteyenlere izin vermeyeceğini, haksız hukuksuz her işin karşısında olacaktır. Unutmayın, şimdi demokrasiye hukuka gölge düşüren herkesin yarın hukuka ve adalete muhtaç olacaktır” dedi.