Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, 01 Nisan 2020 yılından itibaren gerçekleşecek “Konaklama Vergisi” uygulamasıyla ilgili yazılı bir basın açıklamasında bulundu. Nusret Bayar, turizm sektöründe bu yıl karşılaşılabilecek çalkantılarından dolayı konaklama vergisi uygulamasının en azından 1 yıl ertelenmesi gerektiğini belirtti. Turizm işletmecilerine böylesi bir zamanda, böylesi bir yük bindirmenin doğru olmadığını ifade eden Bayar, “Konaklama Vergisi büyük küçük tüm konaklama işletmelerini kapsamaktadır.
Bu verginin kimden alınacağı kanunda belirtilmemiştir. Tüm konaklama işletmeleri, ev pansiyonculuğundan apart otellerden büyük otellere kadar hepsi, acentalarla fiyat sözleşmelerini bir yıl önceden yapmaktadırlar. Bu nedenle verginin kanunda kimden alınacağı belirtilmediğinden, bu vergiyi işletme sahibi ödemek zorunda kalacaktır. Konaklama vergisi, 2020 yılı için tüm harcamaların yüzde 1’i, 2021 yılı içinse yüzde 2’si gibi çok yüksek bir oranda belirtilmiştir” diye konuştu.
Turizmci Yeterince Endişeli
Başkan Nusret Bayar, hükümetin izlediği yanlış dış politikaların yanı sıra Coronavirüs salgını sonrası turizm sektörünün ilk etkilenen iş kolu olduğunu ve ülkemizde yurt dışından gelen rezervasyonların yüzde 90 azaldığını, turizmcilerin yeterince endişelendiğinin, üstüne böylesi bir verginin önümüzdeki günlerde uygulanacak olmasının turizm sektörüne yansıyacak olumsuz etkilerinin altını çizdi. Bayar, “Coronavirüs salgın hastalığı, seyahat iştahını çok sert şekilde frenlemiştir. Havayolu şirketleri uçuşları iptal etmektedir. Bu yıl tatil düşünen vatandaşlar, rezervasyon yaptırmamakta, yaptıranların da rezervasyonunu iptal ettikleri gözlemlenmektedir.
Her yıl Mart ayının başında yapılan Uluslararası Berlin Turizm Fuarı’nın virüs nedeniyle iptali, tedirginliği daha çok tetiklemiştir. AKP hükümetinin sürdürdüğü yanlış dış politikaların sonucunda Rusya ile yaşanan gerginliklerin turizm sektörüne olan olumsuz etkilerini, 24 Kasım 2015’te uçak düşürme meselesi sonrasında yaşananlarla çok net şekilde gördük. Bugün de bu olumsuzlukların yaşanabileceği öngörüsü göz önüne alındığında, turizm ve tarım sektörüne yansıyacak olan etkileri son derece nettir. Böylesi gelişmeler boy gösterirken turizmcilere vergi yükü yerine teşvik verilmelidir.
Bu nedenle konaklama vergisinin en azından bir yıl ertelenmesi, turizm sektörüne nefes aldıracaktır” ifadelerine yer verdi.
Vergi Yerel Yönetimlere Bırakılmalı
Uygulamaya konulacak olan konaklama vergisinin dünyanın bazı ülkelerinde, kenti ziyaret eden misafirlerin kente getirdiği yükü karşılamak adına toplandığını belirten Nusret Bayar, burada da toplanacak verginin yerel yönetimlere bırakılması gerektiğini ifade etti.
Bayar, “Dünyada bazı ülkelerde uygulanan konaklama vergisi, kentte konaklayan kişilerin yarattığı kirlilik ve atıklar, tüketilen su ve yol gibi hizmetlerinden yararlanması karşılığında, o kente getirdiği yükün bedeli olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle toplanacak olan verginin tamamının, hiç olmazsa yarısının, bu ziyaretçilerin getirdiği yükü karşılayabilmesi adına yerel yönetimlerde kalması gerekmektedir” şeklinde konuştu.