PTT Binden Fazla Acentesini Mağdur Ediyor!
CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit ARI, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde PTT’nin binden fazla acentesini mağdur ettiğini, maddi olarak zor durumda olan acentelerin kapanma eşiğinde olduğunu, bu durumun şehir merkezine 30 km kadar uzakta olan acentelerden hizmet alan özellikle yaşlı, engelli ve emekli vatandaşlarımızı da mağdur edeceğini belirterek, tüm mağduriyetlerin sona erdirilmesi ve önüne geçilmesine yönelik bir çalışmanız olacak mıdır diye sordu.
Konuya ilişkin 24.02.2020 tarihli yazılı soru önergesinde “PTT tarafından gerçek ve tüzel kişilere, teminat alınmak suretiyle, PTT işyeri bulunmayan yerleşim yerlerinde PTT şubelerinde yürütülen hizmetleri vermek üzere otomasyon sistemine açık PTT Acentelikleri verilmektedir.
Yürürlükteki PTT Acenteleri Yönetmeliğinde “Acenteye, yürürlükte bulunan mevzuata göre ödenecek KDV düşüldükten sonra her ay kabul ettiği posta ve telgraf hizmetleri ile havale/çek hizmetlerinden elde edilen gelirden yüzde elli oranında, sözleşmeye dayalı olarak yürütülen hizmetler karşılığında Genel Müdürlükçe belirlenen miktarda, bey’iye verilir.” hükmü ile “Bir önceki takvim yılı içerisinde acentelere ödenen en yüksek bir aylık bey’iye gözetilmek suretiyle, PTT Yönetim Kurulunca belirlenecek aylık miktardan daha az aylık bey’iye elde eden acentelere, 16 yaşından büyüklere uygulanan asgari ücret brüt tutarını geçmemek üzere, PTT Yönetim Kurulunca belirlenecek oranlara göre her ay yardım yapılabilir.” hükmü yer almaktadır.
Bahse konu yönetmelik hükümlerine istinaden 2016 yılı başına kadar acentelere yaptıkları sözleşme kapsamında asgari ücret tutarı kadar yardım ödemesi yapılırken Yönetim Kurulunun 04/02/2016 tarihli ve 49 sayılı kararına istinaden; brüt bey'iye miktarı 500 TL'nin altında olan acentelere brüt bey'iye ve destek primi tutarı toplamı net 1.000 TL'ye tamamlanacak şekilde, brüt beyi'ye miktarı 501-1.300 TL arasında olan acentelere brüt bey'iye ve destek primi tutarı toplamı net 1.300 TL 'ye tamamlanacak şekilde yardım yapılacak ve brüt bey'iye miktarı 1.300 TL'nin üzerinde olan acentelere yardım yapılmayacak, bununla birlikte brüt bey'iye miktarı 1.300 TL'nin üzerinde olup destek primi ödemesi yapılmayan ancak, elde ettiği bey'iyeden vergi vb. kesintilerin yapılması sonucu 1.300 TL'nin altında net bey'iye elde eden acentelere de bey'iye ve destek primi tutarı toplamı net 1.300 TL'ye tamamlanacak şekilde yardım yapılmaya başlanmıştır ki alınan bu kararla yardım miktarı 2016 yılının net asgari ücreti olan 1.300 TL’ye adeta sabitlenmiş ve o tarihten bugüne kadar artan asgari ücrete paralel olarak yardım miktarında hiçbir artış yapılmamıştır.
Bu durum acentelerin 2016 yılına kadar asgari ücrete endeksli olarak artan yardım miktarlarının yaşanan hayat pahalılığı altında kalmasına, acentelerin elektrik, su, gaz ve kira gibi sabit giderlerini ve diğer masraflarını karşılayamamasına neden olmuş, acenteleri batma noktasına getirmiştir.” diyen Cavit ARI, sözlerine “2019 yılını 1 milyar 200 milyon TL zararla kapatan kurumun, 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporuna yansıyan üst düzey yöneticilere iş kanunu hükümleri uygulanmadan brüt ücretinin 36 katı tazminat ödeneceğine dair sözleşmeler yapması, görev süresi dolmadığı halde sözleşmesi fesih edilen bir Genel Müdür Yardımcısına tam 847 bin 532 lira tazminat ödenmesi ve dolandırıcılık, haksız kazanca dair birçok bulgulara yer verilmesi PTT’deki durumun vahametini iyice gözler önüne sermiştir. Kurumun geçtiğimiz günlerde Antalya Lara’daki personel eğitim ve dinlenme kampını da satışı için ihaleye çıkarması PTT’de işlerin iyi gitmediğinini göstermektedir.” eleştirisinde bulunarak son verdi.
CHP’li Arı soru önergesinde, Acentelerin 5 yıldır artarak devam eden bahse konu mağduriyetlerin sona erdirilmesine yönelik 2016 öncesinde olduğu gibi asgari ücrete endeksli yardım ödemesi yapılmasına geri dönüş yapmayı düşünüyor musunuz? Buna yönelik bir çalışmanız var mı? Geçmiş yıllara ait mağduriyetlerinden giderilmesi için ek ödeme yapacak mısınız? Acenteleri kapanması noktasına getiren mevcut uygulamanın devam etmesi neticesinde bu acentelerden hizmet alan özellikle yaşlı, engelli ve emekli vatandaşlarımızın da mağdur olacağı ortadayken tüm bu mağduriyetlerin engellenmesi için nasıl bir çalışma yapmayı planlıyorsunuz? PTT’nin yurt genelinde verdiği güncel acentelik sayısı nedir? İlk acentelik verilmeye başlandığı tarihten bugüne kadar yıllar itibariyle acentelik sayısı ne olmuştur? 2016 yılı başında uygulamaya konulan söz konusu karar neticesinde masraflarını dahi karşılayamayan acentelerin sayısında bir azalma var mıdır? Acenteleri ciddi olarak mağdur eden bu kararda tüm şikayet ve itirazlara rağmen ısrar edilmesinin altında yatan gerçek nedenin, PTT tarafından acentelik uygulamasının bir yük olduğu görüldüğü ve bunu zamana yararak bitirmek amacında olunduğu duyumu doğru mudur? sorularını yönelterek konuyu meclis gündemine taşıdı.