Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan koronavirüs açıklaması

Türkiye’de resmi olarak doğrulanan yeni koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 2’ye çıkarken tüm sektörlerde salgın ihtimaline karşı önlemler de arttırılıyor. Tüm bu süreç içinde tüm vatandaşların ise başta hijyen kuralları olmak üzere mevcut uyarıları dikkate alması gerekiyor.

Koronavirüs ve kitlelerin sağlığını tehdit eden benzeri tüm olaylarda olduğu gibi hem “rehavet” hem de “panik” gibi iki farklı uçta davranışlardan kaçınmak gerekiyor. Ancak ülke içinde ilk vakaların görüldüğü 11 Mart gününden bu yana kimi tüketicilerin başta temizlik ürünleri olmak üzere bazı ürünlere aşırı talep göstermesi de dikkat çekiyor.

İhtiyaç olduğu kadar satın alınmalı

Talebin bir anda arttığı bu ürünler arasında bakliyatlar ve makarna gibi uzun süre saklanabilen gıda ürünleri de var. Uzmanlar mevcut durum itibariyle bireysel “ürün depolama”nın gereksiz bir panik yaratacağı ve tüketicilerin ihtiyaçları olduğu kadar ürün satın almasının yeterli olduğu yönünde uyarılarda bulundu.

Rafların boşalması ne anlama geliyor?

Peki kimi marketlerde belli ürünlere ait rafları boşaltacak ölçüye varan bu davranış tarımsal ürünlerde piyasayı nasıl etkiliyor? Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “koronavirüs” gündemine dair bugün yayımlanan açıklamasında tarımsal ürünlerin mevcut stok durumu ve tedarik zincirinde alınacak tedbirlere değinildi.

“İhtiyaç duyulan her türlü gıdaya ait stokların yeterli düzeyde olduğu” belirtilen açıklamada ayrıca Bakanlık bünyesinde koronavirüs değerlendirme ve takip çalışmalarını yürütmek üzere Çalışma Grubu oluşturulduğu duyuruldu.

Fiyat spekülasyonlarına dikkat

Kimi ürünlerde artan talebin fiyatlara nasıl yansıyacağı ise bir diğer endişe konusu. Bakanlıktan tarım ürünlerinin fiyatlarında beklenen seyre dair henüz bir açıklama gelmezken, fiyat spekülasyonlarına ve “fırsatçılığa” karşı uyarılar yapılıyor. Bazı marketler bakliyat gibi ürünlerde bir süre boyunca fiyat artışı yapmayacaklarını duyururken, Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç ise, perakende kanallarında gerekli tedbirlerin alındığı ve tüketici taleplerinin kesintisiz karşılanacağını dile getirdi.

İşyeri denetimleri arttırıldı

Tarım ve Gıda Bakanlığı’nın açıklamasında, açıkta satılan gıdaların arzında hijyen kurallarına azami önem gösterilmesi sağlanacağı dile getirilirken, “81 ilde İl ve İlçe Müdürlüklerimizce gıda işyerlerinde Gıda Hijyen Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği hükümlerinin sağlandığına yönelik denetimler üst düzeye çıkarılmıştır” denildi.

Başta toplu tüketim yerleri olmak üzere tüm gıda işletmelerinde çalışanların hijyen kurallarına sıkı sıkıya uymalarına da vurgu yapılıyor. Tarım ve gıda alanında konu dahilinde ihbar, şikayet ve soruları Tarım ve Orman Bakanlığı’na ulaştırmak için ise “Alo174 Gıda Hattı” ve “0 501 174 0 174 WhatsApp İhbar Hattı” kullanılabilecek.