DOMATESTE ÜRETİM ARTTI, RUSYA KOTASI ARTMADI

EKONOMİ 10.01.2021 - 20:19, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 2390+ kez okundu.
 

DOMATESTE ÜRETİM ARTTI, RUSYA KOTASI ARTMADI

Hava sıcaklıklarının yüksekliği ve dolan 200 bin tonluk Rusya kotasının 50 bin ton daha artırımının gerçekleşmemesi domates üreticisini zora soktu. Kumluca Halini ziyaret eden CHP’li Özer, “50 bin tonluk artış hemen hayata geçmeli, bu kota sorunu çözülmeli” dedi.

Örtü altı üretim merkezi Kumluca Toptancı Halinde domates satışları durma noktasına geldi. Hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sıkıntı yaşatırken, en önemli dış pazarımız Rusya’nın uyguladığı kotanın yeniden dolması ve açıklandığı üzere 50 bin tonluk artırımın hala açılmamış olması üreticiyi zora soktu. Sabah saatlerinde Kumluca Toptancı Hali’ni ziyaret ederek domates üreticilerini ve ihracatçılarını ziyaret eden CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, “Rusya kotasında 50 bin tonluk artırıma gidileceği açıklanmıştı ama kota hala açılmadı. İhracat yine durdu. Bütün mal iç piyasaya dönmüş durumda, fiyatlar düştü. Üreticimiz zaten doğa ile mücadelede. Bu kota sorunu kalıcı olarak çözülmelidir” dedi.   ÜRETİMİN KARŞILIĞI ALINMIYOR Halde üreticilerle konuşan CHP’li Özer, şu ifadelerde bulundu: “Diyorlar ki, şu andaki sıkıntı Rusya yüzünden yaşanıyor. Devlet yeni ihracat kapıları bulmalı ve döviz girdisi sağlayabilmeli. Rusya’ya bağımlılığımız olmamalı diyorlar. Haklılar. Dünyada dördüncü büyük domates üreticisiyiz ve bugün domates üreticisi sıkıntıda. Bütün mal iç piyasaya dönmüş durumda. İç piyasanın bu üretimi kaldırma şansı yok, o yüzden fiyatlar düşüyor. Girdi maliyetleri ise yüksek. Domatesin kilo başı maliyeti 2 liranın üstünde. Üretici çok zor şartlarda üretim yapıyor. Kışı var, seli var, hortumu var. Doğa ile mücadele ederek üretim yapan üreticiyi, karşılığını alamazsa kaybederiz. Ticaret, Tarım ve Dışişleri Bakanlarına sesleniyorum bu kota meselesine kalıcı çözüm getirilmelidir.
Hava sıcaklıklarının yüksekliği ve dolan 200 bin tonluk Rusya kotasının 50 bin ton daha artırımının gerçekleşmemesi domates üreticisini zora soktu. Kumluca Halini ziyaret eden CHP’li Özer, “50 bin tonluk artış hemen hayata geçmeli, bu kota sorunu çözülmeli” dedi.

Örtü altı üretim merkezi Kumluca Toptancı Halinde domates satışları durma noktasına geldi. Hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sıkıntı yaşatırken, en önemli dış pazarımız Rusya’nın uyguladığı kotanın yeniden dolması ve açıklandığı üzere 50 bin tonluk artırımın hala açılmamış olması üreticiyi zora soktu. Sabah saatlerinde Kumluca Toptancı Hali’ni ziyaret ederek domates üreticilerini ve ihracatçılarını ziyaret eden CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, “Rusya kotasında 50 bin tonluk artırıma gidileceği açıklanmıştı ama kota hala açılmadı. İhracat yine durdu. Bütün mal iç piyasaya dönmüş durumda, fiyatlar düştü. Üreticimiz zaten doğa ile mücadelede. Bu kota sorunu kalıcı olarak çözülmelidir” dedi.

 

ÜRETİMİN KARŞILIĞI ALINMIYOR

Halde üreticilerle konuşan CHP’li Özer, şu ifadelerde bulundu:

“Diyorlar ki, şu andaki sıkıntı Rusya yüzünden yaşanıyor. Devlet yeni ihracat kapıları bulmalı ve döviz girdisi sağlayabilmeli. Rusya’ya bağımlılığımız olmamalı diyorlar. Haklılar. Dünyada dördüncü büyük domates üreticisiyiz ve bugün domates üreticisi sıkıntıda. Bütün mal iç piyasaya dönmüş durumda. İç piyasanın bu üretimi kaldırma şansı yok, o yüzden fiyatlar düşüyor. Girdi maliyetleri ise yüksek. Domatesin kilo başı maliyeti 2 liranın üstünde. Üretici çok zor şartlarda üretim yapıyor. Kışı var, seli var, hortumu var. Doğa ile mücadele ederek üretim yapan üreticiyi, karşılığını alamazsa kaybederiz. Ticaret, Tarım ve Dışişleri Bakanlarına sesleniyorum bu kota meselesine kalıcı çözüm getirilmelidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.