Kemer’de Osmanlı’dan kalma mezar

BİLİM 15.10.2024 - 21:04, Güncelleme: 15.10.2024 - 21:04 2122+ kez okundu.
 

Kemer’de Osmanlı’dan kalma mezar

Kemer Belediyesi Kültür Evi sorumlusu, yerel tarihçi Ramazan Kar, Kemer ilçe merkezi Kındılçeşme mevkiinde bulunan ve bölgede tespit edilen tek Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma mezarın tescillenerek, koruma altına alınması için çalışmaya başladıklarını söyledi.

Osmanlı dönemi mezar taşı işlemeciliğinin ve süslemelerinin örneklerinden biri olan mezarın Kemer’in tarihinde önemli bir yeri olduğunu ifade eden Kar, “Kemer ilçe merkezi Kındılçeşme’de bulunan mezarın, koruma altına alınmasını ve tescillenmesini istiyoruz. Yaptığımız incelemede, mezar taşı üzerinde bulunan yazıyıda çevirdik. Yazıda; “Ah minel mevt 1. Ey sanan ömür büyük devlet 2. Satır: Aç basiret gözün oku taşım 3. Tıfl-ı nadan u pire bakmaz hiç 4. Zillu çerha inanma ferda şem 5. Genc idüm ben de gömdüler hake 6. Deme gencim benim kardeşim 7. Beşer takatım arayıp varıp 8. Pister-i hake arkamı virdüm 9. Senin (yazgına) kabrime başım 10. Bir melek çıktı, yazdı tarihim 11. Al başıma haşrola naşım Muhammed belidi muhtumi Haseni (Haşeni) 1316” ifadelerine yer verilmiş. Buradan mezarın 1800’lü yıllara ait olduğunu anlıyoruz. Burada talebimiz, Osmanlı sivil mezar geleneğinin önemli bir örneği olması nedeni ile tahribatın önlenmesinin acilen sağlanması ve gerekli tadilatın yapılarak, gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması.” dedi.
Kemer Belediyesi Kültür Evi sorumlusu, yerel tarihçi Ramazan Kar, Kemer ilçe merkezi Kındılçeşme mevkiinde bulunan ve bölgede tespit edilen tek Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma mezarın tescillenerek, koruma altına alınması için çalışmaya başladıklarını söyledi.
Osmanlı dönemi mezar taşı işlemeciliğinin ve süslemelerinin örneklerinden biri olan mezarın Kemer’in tarihinde önemli bir yeri olduğunu ifade eden Kar, “Kemer ilçe merkezi Kındılçeşme’de bulunan mezarın, koruma altına alınmasını ve tescillenmesini istiyoruz. Yaptığımız incelemede, mezar taşı üzerinde bulunan yazıyıda çevirdik. Yazıda;
“Ah minel mevt
1. Ey sanan ömür büyük devlet
2. Satır: Aç basiret gözün oku taşım
3. Tıfl-ı nadan u pire bakmaz hiç
4. Zillu çerha inanma ferda şem
5. Genc idüm ben de gömdüler hake
6. Deme gencim benim kardeşim
7. Beşer takatım arayıp varıp
8. Pister-i hake arkamı virdüm
9. Senin (yazgına) kabrime başım
10. Bir melek çıktı, yazdı tarihim
11. Al başıma haşrola naşım
Muhammed belidi muhtumi Haseni (Haşeni) 1316”
ifadelerine yer verilmiş. Buradan mezarın 1800’lü yıllara ait olduğunu anlıyoruz. Burada talebimiz, Osmanlı sivil mezar geleneğinin önemli bir örneği olması nedeni ile tahribatın önlenmesinin acilen sağlanması ve gerekli tadilatın yapılarak, gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması.” dedi.

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.