Sesler Yükseliyor 'Nerde Bu Para'

ASAYİŞ 02.11.2020 - 21:49, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 1927+ kez okundu.
 

Sesler Yükseliyor 'Nerde Bu Para'

İzmir depreminde hayatını kaybedenlerin sayısının 69'a yükseldi. Yaralı sayısı ise 949 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İzmir'de ağır hasarlı 26 binanın acil olarak yıkılacağını söyledi. 2 bin 76 arama-kurtarma personeli sekiz binanın enkazında çalışmalarını sürdürüyor.

TOPLANAN DEPREM PARALARI NEREDE Her deprem sonrası gündeme gelen, 21 yıldır düzenli olarak toplanan deprem vergileri merkez üssü Ege Denizi'nin İzmir Seferihisar açıkları olan 6,9 büyüklüğünde depremde de gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ocak ayında Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından deprem vergilerini hatırlatan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na sert yüklenmişti. ERDOĞAN 'HARCANMASI GEREKEN YERE HARCADIK' O dönem Afrika ziyaretinden dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na yönelik, " Soruyorlar şimdi. Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım döneminde bir para hangi amaç için toplanmışsa bugüne kadar o gaye için harcanmıştır. Onun dışında bir yere biz bu tür paraları harcama diye bir tavrın içinde olmadık, olmayız" demişti. ERDOĞAN ‘BUNUN HESABINI VERMEYE ZAMANIMIZ YOK’ Vergilerin nasıl kullanıldığıyla ilgili sorulara da yanıt veren Erdoğan, "Bunlar ise yatıyor kalkıyor 'o parayı nereye, bu parayı nereye harcadınız?' Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra da Bay Kemal’e bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok. Bütün bu harcamalar nasıl yapılıyor, bunlara bakmıyor ki... Bütün bu konutlar nereye yapılacak? Bunun tarih en büyük şahididir" ifadelerini kullanmıştı. UNAKITAN 'MİLLETİ KANDIRMANIN ALEMİ YOK, DEPREM VERGİSİ BÜTÇE AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN KONULMUŞ' Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 2003 yılında, "Milleti aldatmanın alemi yok. Vergiyi getirirken bir gerekçe aranmış. Deprem vergisi denmiş. Bütçe açığını kapatmak için konulmuş. Bugüne kadar depremzedeye mi gitmiş? Yıllardır topluyorsun bu vergileri, vazgeçemiyorsun da. Bu vergilerde yeniden yapılandırmaya gideceğiz. Gerekli düzenlemeleri yaparak milletin karşısına da, (evet bunlar budur) diye net çıkmak istiyoruz. Kimse kimseyi kandırmasın” demişti. MEHMET ŞİMŞEK 'DUBLE YOL İÇİN HARCANDI' Van depreminden sonra yeniden kamuoyunun gündemine gelen vergiler için dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplanan vergilerin sağlık, eğitim, duble yollar gibi 74 milyonun ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını açıklamıştı. DEPREM VERGİSİ NEDİR Marmara depremi sonrasında deprem yaralarını sarmak ve depreme dönük çalışmalar için 26 Kasım 1999’da çıkarılan 4481 sayılı kanun ile Ek Gelir, Ek Kurumlar, Ek Emlak ve Ek Motorlu Taşıtlar vergisi getirildi. Ayrıca Özel İletişim ve Özel İşlem Vergisi adı altında iki yeni vergi uygulamaya girdi. Özel İletişim ve Özel İşlem Vergisi uygulamaları önce bazı kanunlarla uzatıldı. 2003 yılı sonunda özel işlem vergisi kaldırılarak; özel iletişim vergisi kalıcı hale getirildi. Buna göre telefon kullanan ve telefon abonesi olan herkes, aboneliğinin başında, Özel İletişim Vergisi ödüyor. Kaynak: Sarızeybekhaber  
İzmir depreminde hayatını kaybedenlerin sayısının 69'a yükseldi. Yaralı sayısı ise 949 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İzmir'de ağır hasarlı 26 binanın acil olarak yıkılacağını söyledi. 2 bin 76 arama-kurtarma personeli sekiz binanın enkazında çalışmalarını sürdürüyor.

TOPLANAN DEPREM PARALARI NEREDE

Her deprem sonrası gündeme gelen, 21 yıldır düzenli olarak toplanan deprem vergileri merkez üssü Ege Denizi'nin İzmir Seferihisar açıkları olan 6,9 büyüklüğünde depremde de gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ocak ayında Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından deprem vergilerini hatırlatan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na sert yüklenmişti.

ERDOĞAN 'HARCANMASI GEREKEN YERE HARCADIK'
O dönem Afrika ziyaretinden dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na yönelik, " Soruyorlar şimdi. Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım döneminde bir para hangi amaç için toplanmışsa bugüne kadar o gaye için harcanmıştır. Onun dışında bir yere biz bu tür paraları harcama diye bir tavrın içinde olmadık, olmayız" demişti.

ERDOĞAN ‘BUNUN HESABINI VERMEYE ZAMANIMIZ YOK’
Vergilerin nasıl kullanıldığıyla ilgili sorulara da yanıt veren Erdoğan, "Bunlar ise yatıyor kalkıyor 'o parayı nereye, bu parayı nereye harcadınız?' Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra da Bay Kemal’e bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok. Bütün bu harcamalar nasıl yapılıyor, bunlara bakmıyor ki... Bütün bu konutlar nereye yapılacak? Bunun tarih en büyük şahididir" ifadelerini kullanmıştı.

UNAKITAN 'MİLLETİ KANDIRMANIN ALEMİ YOK, DEPREM VERGİSİ BÜTÇE AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN KONULMUŞ'
Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 2003 yılında, "Milleti aldatmanın alemi yok. Vergiyi getirirken bir gerekçe aranmış. Deprem vergisi denmiş. Bütçe açığını kapatmak için konulmuş. Bugüne kadar depremzedeye mi gitmiş? Yıllardır topluyorsun bu vergileri, vazgeçemiyorsun da. Bu vergilerde yeniden yapılandırmaya gideceğiz. Gerekli düzenlemeleri yaparak milletin karşısına da, (evet bunlar budur) diye net çıkmak istiyoruz. Kimse kimseyi kandırmasın” demişti.

Van depreminden sonra yeniden kamuoyunun gündemine gelen vergiler için dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplanan vergilerin sağlık, eğitim, duble yollar gibi 74 milyonun ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını açıklamıştı.

DEPREM VERGİSİ NEDİR
Marmara depremi sonrasında deprem yaralarını sarmak ve depreme dönük çalışmalar için 26 Kasım 1999’da çıkarılan 4481 sayılı kanun ile Ek Gelir, Ek Kurumlar, Ek Emlak ve Ek Motorlu Taşıtlar vergisi getirildi. Ayrıca Özel İletişim ve Özel İşlem Vergisi adı altında iki yeni vergi uygulamaya girdi.

Özel İletişim ve Özel İşlem Vergisi uygulamaları önce bazı kanunlarla uzatıldı. 2003 yılı sonunda özel işlem vergisi kaldırılarak; özel iletişim vergisi kalıcı hale getirildi. Buna göre telefon kullanan ve telefon abonesi olan herkes, aboneliğinin başında, Özel İletişim Vergisi ödüyor.

Kaynak: Sarızeybekhaber

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.