TOROSLAR'DA "ÇAMKESE" SALGINI

SAĞLIK 15.05.2020 - 14:17, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 2803+ kez okundu.
 

TOROSLAR'DA "ÇAMKESE" SALGINI

Havaların ısınmasıyla birlikte Torosların yamaçlarındaki çam ormanlarında Çamkese hastalığı salgını başladı. Milyonlarca tırtıl, çamların yeni açmış yapraklarından başlayarak, bütün yeşilini kemirip ağaçları kurutuyor

Ormanlarda ilaçlama yapılmadığı için Toroslar da "Çamkese böceği" salgını başladı. Yüzlerce, ağacı tırtıllar kemirip kuruttu. Nisan ayı civarında ormanlarda Çamkese böceğine karşı ilaçlama yapılıp, çam ağaçları Çamkese böceği istilasından kurtarılırken bu yıl ilaçlamanın hala yapılmadığı ileri sürüldü. Sarıveliler, Hadim, Taşkent yolu, Kuşyuvası bölgesi,Mahmutlar a 16, Alanya ya 27 kilometre uzaklıkda bulunan Beşağaç mevkiinde bulunan yüzlerce çam ağacının, Çamkese böceği tırtılları tarafından kemirildiğini ve ağaçların kuruma noktasına geldiğini gören duyarlı sinema oyuncusu ve doğa tutkunu Ömer Çivili " Keşke zamanında gerekli ilaçlama ve müdahale yapılsaydı da bu güzelim doğadaki yüzlerce ağaç bu duruma gelmeseydi" dedi.  Yol üzerinden fotoğraflar çeken Oyuncu Ömer Çivili" Doğa tutukunuyum, eşimle sık sık doğa turları yaparız. Gördüğüm manzara beni şoke etti. Bu fotoğrflardaki ağaçlar sadece yola yakin olanlar. Çok ağaç mahvolmuş, kurumaya başlamış.Bölgede köylülerin konuşmaşina bakılırsa bu dönem tıtılalr için devlet yetkilileri ilaçlama yapmadığıiçin yeşil canavarlar ağaçları bu duruma getirdiğini idda ediyorlar" dedi.  Halk arasında Çamkese Böceğine Kurdeşen de denir ve yaydıkları toz, şiddetli kaşıntılara neden olur.  Haber: Zeki Demir 
Havaların ısınmasıyla birlikte Torosların yamaçlarındaki çam ormanlarında Çamkese hastalığı salgını başladı. Milyonlarca tırtıl, çamların yeni açmış yapraklarından başlayarak, bütün yeşilini kemirip ağaçları kurutuyor

Ormanlarda ilaçlama yapılmadığı için Toroslar da "Çamkese böceği" salgını başladı. Yüzlerce, ağacı tırtıllar kemirip kuruttu.

Nisan ayı civarında ormanlarda Çamkese böceğine karşı ilaçlama yapılıp, çam ağaçları Çamkese böceği istilasından kurtarılırken bu yıl ilaçlamanın hala yapılmadığı ileri sürüldü.

Sarıveliler, Hadim, Taşkent yolu, Kuşyuvası bölgesi,Mahmutlar a 16, Alanya ya 27 kilometre uzaklıkda bulunan Beşağaç mevkiinde bulunan yüzlerce çam ağacının, Çamkese böceği tırtılları tarafından kemirildiğini ve ağaçların kuruma noktasına geldiğini gören duyarlı sinema oyuncusu ve doğa tutkunu Ömer Çivili " Keşke zamanında gerekli ilaçlama ve müdahale yapılsaydı da bu güzelim doğadaki yüzlerce ağaç bu duruma gelmeseydi" dedi. 
Yol üzerinden fotoğraflar çeken Oyuncu Ömer Çivili" Doğa tutukunuyum, eşimle sık sık doğa turları yaparız. Gördüğüm manzara beni şoke etti. Bu fotoğrflardaki ağaçlar sadece yola yakin olanlar. Çok ağaç mahvolmuş, kurumaya başlamış.Bölgede köylülerin konuşmaşina bakılırsa bu dönem tıtılalr için devlet yetkilileri ilaçlama yapmadığıiçin yeşil canavarlar ağaçları bu duruma getirdiğini idda ediyorlar" dedi. 
Halk arasında Çamkese Böceğine Kurdeşen de denir ve yaydıkları toz, şiddetli kaşıntılara neden olur. 

Haber: Zeki Demir 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.