Turizmi teşvik değil, CHP'li yerel yönetimlerden intikam alma yasası!

SİYASET 08.04.2021 - 21:28, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 2337+ kez okundu.
 

Turizmi teşvik değil, CHP'li yerel yönetimlerden intikam alma yasası!

CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit ARI, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görüşmelerine başlanan Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için “Bu kanun teklifi turizmi teşvik değil CHP’li Belediyelerden intikam alma düzenlemesidir.” eleştirisinde bulundu.

Bu yasa teklifi AKP iktidarının her zaman yaptığı gibi, yine tarafların görüşleri alınmadan “Kervan Yolda Düzülür” mantığı ile özensiz bir şekilde hazırlanmıştır, diyen Antalya Milletvekili Cavit Arı, “AKP’nin söz konusu teklifi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkilerini genişletiyor. Turizm alanlarına yatırım yapacaklara yeni muafiyetler ve teşvik ödemeleri getiriyor. Sözde "turizmde bütüncül yaklaşım" adı altında, şu anda halkın ücretsiz olarak kullanımına sunulan kıyı şeritlerinin mülkiyeti, CHP’li belediyelerden Turizm Bakanlığına geçirilmesi planlanıyor. Korunması gereken alanlar Bakanlık eliyle özel şirketlere devrediliyor.” dedi. Milletvekili Arı, “Bu teklif yasalaşırsa Bakanlık eliyle talanın önünü açacaktır. Biz CHP olarak, bu hukuksuz teklife karşı sonuna kadar direneceğiz. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi Anayasamızda yer alırken bu teklifle yereldeki yetkilerin merkezî yönetime ve Bakanlık eline alınıyor olması kabul edilemez. Yerel yönetimlere ait taşınmazların, yatırımcıların talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığınca tahsis edilebilmesi, Bakanlığın, belediyelerin taşınmazlarına el koyması anlamına gelmektedir. Kanun teklifiyle, ayrıca mera, yaylak ve kışlakların, Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmesine imkan tanındığını söyleyen Cavit ARI "Yerel yönetimlerin bütün yetkileri görmezden geliniyor. Düzenlemeyle hayvancılığa da büyük bir darbe vurulacaktır.” dedi. Ayrıca bu teklifle, turizm işletmesi belgeli işletmelerde çalıştırılan yabancı personelin toplam personelin 10’u geçmeyeceği kuralının da kaldırılarak 20’ye çıkartıldığını belirten Arı, “Turizm sektörünün can çekiştiği bir dönemde, işsiz vatandaşlarımıza nasıl iş imkanı yaratacağız diye düşünürken yabancı çalışan sayısının artırılmasının mantıklı bir izahı olamaz. Bu yüzde 10’luk dilimde hangi yabancılar çalışacaktır.” dedi. Teklifin, kıyılardaki müstakil plaj işletmelerine, Kültür ve Turizm Bakanlığından ruhsat alma zorunluluğu getirdiğini de söyleyen Arı, böylece bu işletmelerin belediyelerden aldıkları ruhsatlar geçersiz olacak. Kazanılmış hakları yok sayılacak. İktidar, artık sadece kendi istediği kişilere, hiçbir kurumun kararını umursamadan ruhsat verebilecek, özellikle Belediyeden ruhsatlı oteller mağdur olacaktır dedi. Teklifte yer alan bir diğer önemli hususun da 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinin kendi müşterilerinin transferi için 5 araçlık filo kurma imkanı getiren düzenleme olduğunu belirten Arı, taşımacı esnafı ve seyahat acentelerinin ekmeğine ciddi sekte vuracak olan düzenleme, Türkiye Şoförler Odası ve Türsab başta olmak üzere ilgili meslek kurulularının yoğun muhalefeti ve mücadelesiyle birlikte komisyonda muhalefet vekillerini yoğun itirazı sonrası kanun teklifi metninden çıkartılmak zorunda kalındı. Bu mücadeleler olmasaydı bu teklifte kabul edilmiş olacaktı dedi. CHP Antalya Milletvekili Cavit ARI sözlerini “Tamamıyla Anayasaya aykırı olan bu hukuksuz teklifin yasalaşmaması için sonuna kadar direneceğiz.” diyerek tamamladı.
CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit ARI, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görüşmelerine başlanan Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için “Bu kanun teklifi turizmi teşvik değil CHP’li Belediyelerden intikam alma düzenlemesidir.” eleştirisinde bulundu.

Bu yasa teklifi AKP iktidarının her zaman yaptığı gibi, yine tarafların görüşleri alınmadan “Kervan Yolda Düzülür” mantığı ile özensiz bir şekilde hazırlanmıştır, diyen Antalya Milletvekili Cavit Arı, “AKP’nin söz konusu teklifi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkilerini genişletiyor. Turizm alanlarına yatırım yapacaklara yeni muafiyetler ve teşvik ödemeleri getiriyor. Sözde "turizmde bütüncül yaklaşım" adı altında, şu anda halkın ücretsiz olarak kullanımına sunulan kıyı şeritlerinin mülkiyeti, CHP’li belediyelerden Turizm Bakanlığına geçirilmesi planlanıyor. Korunması gereken alanlar Bakanlık eliyle özel şirketlere devrediliyor.” dedi.

Milletvekili Arı, “Bu teklif yasalaşırsa Bakanlık eliyle talanın önünü açacaktır. Biz CHP olarak, bu hukuksuz teklife karşı sonuna kadar direneceğiz. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi Anayasamızda yer alırken bu teklifle yereldeki yetkilerin merkezî yönetime ve Bakanlık eline alınıyor olması kabul edilemez. Yerel yönetimlere ait taşınmazların, yatırımcıların talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığınca tahsis edilebilmesi, Bakanlığın, belediyelerin taşınmazlarına el koyması anlamına gelmektedir.

Kanun teklifiyle, ayrıca mera, yaylak ve kışlakların, Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmesine imkan tanındığını söyleyen Cavit ARI "Yerel yönetimlerin bütün yetkileri görmezden geliniyor. Düzenlemeyle hayvancılığa da büyük bir darbe vurulacaktır.” dedi.

Ayrıca bu teklifle, turizm işletmesi belgeli işletmelerde çalıştırılan yabancı personelin toplam personelin 10’u geçmeyeceği kuralının da kaldırılarak 20’ye çıkartıldığını belirten Arı, “Turizm sektörünün can çekiştiği bir dönemde, işsiz vatandaşlarımıza nasıl iş imkanı yaratacağız diye düşünürken yabancı çalışan sayısının artırılmasının mantıklı bir izahı olamaz. Bu yüzde 10’luk dilimde hangi yabancılar çalışacaktır.” dedi.

Teklifin, kıyılardaki müstakil plaj işletmelerine, Kültür ve Turizm Bakanlığından ruhsat alma zorunluluğu getirdiğini de söyleyen Arı, böylece bu işletmelerin belediyelerden aldıkları ruhsatlar geçersiz olacak. Kazanılmış hakları yok sayılacak. İktidar, artık sadece kendi istediği kişilere, hiçbir kurumun kararını umursamadan ruhsat verebilecek, özellikle Belediyeden ruhsatlı oteller mağdur olacaktır dedi.

Teklifte yer alan bir diğer önemli hususun da 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinin kendi müşterilerinin transferi için 5 araçlık filo kurma imkanı getiren düzenleme olduğunu belirten Arı, taşımacı esnafı ve seyahat acentelerinin ekmeğine ciddi sekte vuracak olan düzenleme, Türkiye Şoförler Odası ve Türsab başta olmak üzere ilgili meslek kurulularının yoğun muhalefeti ve mücadelesiyle birlikte komisyonda muhalefet vekillerini yoğun itirazı sonrası kanun teklifi metninden çıkartılmak zorunda kalındı. Bu mücadeleler olmasaydı bu teklifte kabul edilmiş olacaktı dedi.

CHP Antalya Milletvekili Cavit ARI sözlerini “Tamamıyla Anayasaya aykırı olan bu hukuksuz teklifin yasalaşmaması için sonuna kadar direneceğiz.” diyerek tamamladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.