Çiftçiye Neden destek gelmiyor!

SİYASET 20.03.2020 - 17:39, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 3308+ kez okundu.
 

Çiftçiye Neden destek gelmiyor!

Koronavirüs salgını için açıklanan 21 maddelik tedbir paketinde üreticinin olmamasını eleştiren CHP’li Özer, “100 milyar lira ayrılan pakette çiftçiye 1 lira fazla görüldü. Çiftçinin kredi borçları faizsiz üç ay ötelenmeli. Salgın, üretimi vurmadan önlemler alınmalı” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, salgınının etkilerini azaltmak için açıklanan tedbir paketindeki 21 madde arasında neden üretici ve üretimin olmadığını sordu. Özer, “Ekonomik İstikrar Kalkanı adını verilen paketle toplamda 100 milyar liralık bir kaynak ayrılıyor ama bunun 1 lirası bile üreticiye fazla görülüyor. Neden? Çiftçi neden hiçbir durumda ve süreçte desteklenmiyor?” diye konuştu.   TARIMSAL KREDİ BORÇLARI FAİZSİZ ÖTELENSİN Çiftçiye terörist diyenlerin hala aynı anlayışla ve ısrarla üretime destek olmayan yanlış bir tarım politikası yürüttüklerini belirten CHP’li Özer, şöyle devam etti: “Çiftçi kardeşlerimizden büyük tepki var. Diyorlar ki; bu virüs paketinde neden tarım yok, hayvancılık yok? Biz bu banka kredilerini nasıl ödeyeceğiz? Zirai ilaç bayilerine ne vereceğiz? Çiftçilerimiz bu isyanlarında haklı. Bir an önce gereken yapılmalı ve tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak üç ay ötelenmesine ilişkin karar çıkarılmalıdır. Hatta Bağkur prim borçlarının da ötelemesi yapılmalıdır. İthalatçı politikalarla zaten küstürülmüş üreticilerin daha da zora düşmelerinin, en kötüsü ise yok olmalarının önüne geçilmelidir.”   İTHAL ÜRÜNLERİN FİYATLARI ARTABİLİR Salgın nedeniyle insanların evde kalmalarına ilişkin uyarıları hatırlatan Özer, önümüzdeki günlerde tüketicinin pazar ve marketlere de gitmekten imtina edebileceğini söyledi. Özer, şu ifadelerde bulundu: “Tüketici internetten gıda alışverişine yönelirse, bu değişiklikten ürün tedarik zinciri olumsuz etkilenmeyecek mi? Döviz artarken ithal edilen ürünlerin fiyatları artmayacak mı? Bu salgın daha büyük boyutlara ulaşırsa, ki bunu hiç istemeyiz, kim gidip tarlada çalışacak? Kısacası yarın hasattan tutun ürünlerin tüketiciye ulaşmasına kadar geçen süreçte ve market satışında bile sorun yaşanabilir. Salgın, üretimi vurmadan önlem alınmalıdır.”
Koronavirüs salgını için açıklanan 21 maddelik tedbir paketinde üreticinin olmamasını eleştiren CHP’li Özer, “100 milyar lira ayrılan pakette çiftçiye 1 lira fazla görüldü. Çiftçinin kredi borçları faizsiz üç ay ötelenmeli. Salgın, üretimi vurmadan önlemler alınmalı” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, salgınının etkilerini azaltmak için açıklanan tedbir paketindeki 21 madde arasında neden üretici ve üretimin olmadığını sordu. Özer, “Ekonomik İstikrar Kalkanı adını verilen paketle toplamda 100 milyar liralık bir kaynak ayrılıyor ama bunun 1 lirası bile üreticiye fazla görülüyor. Neden? Çiftçi neden hiçbir durumda ve süreçte desteklenmiyor?” diye konuştu.

 

TARIMSAL KREDİ BORÇLARI FAİZSİZ ÖTELENSİN

Çiftçiye terörist diyenlerin hala aynı anlayışla ve ısrarla üretime destek olmayan yanlış bir tarım politikası yürüttüklerini belirten CHP’li Özer, şöyle devam etti:

“Çiftçi kardeşlerimizden büyük tepki var. Diyorlar ki; bu virüs paketinde neden tarım yok, hayvancılık yok? Biz bu banka kredilerini nasıl ödeyeceğiz? Zirai ilaç bayilerine ne vereceğiz? Çiftçilerimiz bu isyanlarında haklı. Bir an önce gereken yapılmalı ve tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak üç ay ötelenmesine ilişkin karar çıkarılmalıdır. Hatta Bağkur prim borçlarının da ötelemesi yapılmalıdır. İthalatçı politikalarla zaten küstürülmüş üreticilerin daha da zora düşmelerinin, en kötüsü ise yok olmalarının önüne geçilmelidir.”

 

İTHAL ÜRÜNLERİN FİYATLARI ARTABİLİR

Salgın nedeniyle insanların evde kalmalarına ilişkin uyarıları hatırlatan Özer, önümüzdeki günlerde tüketicinin pazar ve marketlere de gitmekten imtina edebileceğini söyledi. Özer, şu ifadelerde bulundu:

“Tüketici internetten gıda alışverişine yönelirse, bu değişiklikten ürün tedarik zinciri olumsuz etkilenmeyecek mi? Döviz artarken ithal edilen ürünlerin fiyatları artmayacak mı? Bu salgın daha büyük boyutlara ulaşırsa, ki bunu hiç istemeyiz, kim gidip tarlada çalışacak? Kısacası yarın hasattan tutun ürünlerin tüketiciye ulaşmasına kadar geçen süreçte ve market satışında bile sorun yaşanabilir. Salgın, üretimi vurmadan önlem alınmalıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.