KAYA’DAN “CORONA” TAVSİYESİ

YAŞAM 21.03.2020 - 23:26, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 3045+ kez okundu.
 

KAYA’DAN “CORONA” TAVSİYESİ

Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Ramazan Kaya Muhasebe büroları 'corona virüs' kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Mali Müşavir Ramazan Kaya hükümetin “corona virüsü” önlemleri çerçevesinde muhasebe bürolarını göz ardı etmemesi gerektiğini belirterek, onlarca gelen evrak  yününün taşıyacağı mikroba dikkat çekti. Türkiye’de tüm sektörlerde uygulamaya konulan “corona virüsü” önlemlerinin muhasebe çalışanlarına da uygulanması gerektiğini belirten Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ramazan Kaya, son günlerde virüs salgını nedeniyle yaşanan tedirginliklerini dile getirdi.  Şirketlerin acil işleri hariç tüm işlemlerin asgari 3 ay ertelenmesi gerektiğine değinen Kaya, “muhasebe büroları aynı para gibi binlerce kişinin elinden geçmiş evrakların toplandığı ve işleme alındığı mekanlardır. Dünya’nın tedirgin olduğu ve her gün onlarca insanın karantinaya alındığı düşünüldüğü zaman haliyle tedirgin oluyoruz. Bir taraftan sokağa çıkma yasakları uygulanırken,  diğer taraftan binlerde elin değdiği muhasebe evrakları ofislerimize kadar geliyor. Muhasebe bürolarının “virüs riski” sınıfına alınıp gelen evrak işlemlerinin 3 ay ötelenmesinde fayda görüyorum. Yetkililer umarım bizim bu uyarılarımızı dikkate alırlar”  dedi.   Muhasebe elemanları her ne kadar ofiste çalışmış olsa da, günde binlerce kağıda dokunmak zorunda kaldıklarına değinen Ramazan Kaya, 5 bin liranın altında kesilen faturaların elektronik sisteme geçmediği, sadece  fatura kesmek yada gelen fatura ile işlerin bitmediği, bunun yanında gelen günlük Z raporları, mükelleflerin işçilere imzalattığı maaş bordrolarıyla yüzlerce evrak ile virüsün muhasebe bürolarına taşınma riski olduğunu ifade etti.   Ramazan Kaya yetkililere çağrıda bulunarak alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: KDV beyannamesi 3 aylığa çevirilmeli. Bazı sektörlerde uygulama alanı var. Cezalar geçici olarak durdurulmalı. Muhtasar beyannamenin 6 aylık yapılması gerekir, olağan durumda geçici olarak bu şekilde yapılabilir. SGK  içinde eski dört aylık uygulamayı hayata geçirmektir. BA BS bildirimi 6 aylık olarak yapılmalıdır. Cezalar geçici durdurulmalıdır. GEKAP beyanı yıl sonuna kadar ertelenmeli, veya tamamen üreticiden ve ithalatçıdan alınmalıdır. Turizm beyannamesi 6 aylık olarak bir defaya mahsus olarak verilmelidir. KDV beyannamide 3 ay ertelenmelidir.
Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Ramazan Kaya Muhasebe büroları 'corona virüs' kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Mali Müşavir Ramazan Kaya hükümetin “corona virüsü” önlemleri çerçevesinde muhasebe bürolarını göz ardı etmemesi gerektiğini belirterek, onlarca gelen evrak  yününün taşıyacağı mikroba dikkat çekti.

Türkiye’de tüm sektörlerde uygulamaya konulan “corona virüsü” önlemlerinin muhasebe çalışanlarına da uygulanması gerektiğini belirten Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ramazan Kaya, son günlerde virüs salgını nedeniyle yaşanan tedirginliklerini dile getirdi. 

Şirketlerin acil işleri hariç tüm işlemlerin asgari 3 ay ertelenmesi gerektiğine değinen Kaya, “muhasebe büroları aynı para gibi binlerce kişinin elinden geçmiş evrakların toplandığı ve işleme alındığı mekanlardır. Dünya’nın tedirgin olduğu ve her gün onlarca insanın karantinaya alındığı düşünüldüğü zaman haliyle tedirgin oluyoruz. Bir taraftan sokağa çıkma yasakları uygulanırken,  diğer taraftan binlerde elin değdiği muhasebe evrakları ofislerimize kadar geliyor. Muhasebe bürolarının “virüs riski” sınıfına alınıp gelen evrak işlemlerinin 3 ay ötelenmesinde fayda görüyorum. Yetkililer umarım bizim bu uyarılarımızı dikkate alırlar”  dedi.

 

Muhasebe elemanları her ne kadar ofiste çalışmış olsa da, günde binlerce kağıda dokunmak zorunda kaldıklarına değinen Ramazan Kaya, 5 bin liranın altında kesilen faturaların elektronik sisteme geçmediği, sadece  fatura kesmek yada gelen fatura ile işlerin bitmediği, bunun yanında gelen günlük Z raporları, mükelleflerin işçilere imzalattığı maaş bordrolarıyla yüzlerce evrak ile virüsün muhasebe bürolarına taşınma riski olduğunu ifade etti.

 

Ramazan Kaya yetkililere çağrıda bulunarak alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

  1. KDV beyannamesi 3 aylığa çevirilmeli. Bazı sektörlerde uygulama alanı var. Cezalar geçici olarak durdurulmalı.
  2. Muhtasar beyannamenin 6 aylık yapılması gerekir, olağan durumda geçici olarak bu şekilde yapılabilir.
  3. SGK  içinde eski dört aylık uygulamayı hayata geçirmektir.
  4. BA BS bildirimi 6 aylık olarak yapılmalıdır. Cezalar geçici durdurulmalıdır.
  5. GEKAP beyanı yıl sonuna kadar ertelenmeli, veya tamamen üreticiden ve ithalatçıdan alınmalıdır.
  6. Turizm beyannamesi 6 aylık olarak bir defaya mahsus olarak verilmelidir.
  7. KDV beyannamide 3 ay ertelenmelidir.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.