MENZİL SİTESİNDE KAROT FACİASI!
MENZİL SİTESİNDE KAROT FACİASI!
Menzil Sitesinde karot sonuçlarında şaibe iddiasına Av. Yusuf Aslan fotoğraflarla cevap verdi. Karot raporlarında büyük usulsüzlükler yapıldığı iddialarını Av. Yusuf Aslan'a sorduk.
Menzil Sitesinde karot sonuçlarında şaibe iddiasına Av. Yusuf Aslan fotoğraflarla cevap verdi. Karot raporlarında büyük usulsüzlükler yapıldığı iddialarını Av. Yusuf Aslan'a sorduk.
Karot raporlarında büyük usulsüzlük iddiası!
Antalya Kepez Yenidoğan Mahallesinde bulunan Menzil Sitesinde ve Menzil Kooperatifinde sular bir türlü durulmuyor! Birçok defa karot numunesi alınması için teşebbüste bulunulmuş, davalar açılmış ve ihtiyati tedbir kararı verilmişti. Ancak ihtiyati tedbir kararı devam ederken ve yargı adli tatilde iken 19.08.2024 tarihinde karot numunesi alınmıştı. Daha sonra bazı Site sakinlerinin Avukatı Yusuf Aslan “karot numunesi alınmasının kanunlara, mahkeme kararlarına ve yönetmeliklere aykırı olduğunu, kanuna aykırı olarak ikinci defa karot numunesi alındığını, binaları riskli yapı ve karot değerlerini düşük gösterebilmek için numunelerin içerisine ‘kum, toz-toprak ve kireçten oluşan sıvaların katıldığını, binaları yıkmak ve hasara uğratmak için kolon ve kirişlerin demirlerinin kesildiğini, mermer ve fayansların kırıldığını” iddia ederek Mahkemeden delil tesbiti talep etmişti.
Bilirkişi kurulu:Karot numunesi alınması yönetmeliğe aykırıdır!
Antalya 14. Asliye Hukuk Mahkemesi, beş kişiden oluşan bilirkişi kurulu ile birlikte tüm bloklarda keşif yapmış, “Numunelere duvarlardaki kireç ve kumlardan oluşan sıvaların karıştırıldığı, yüzlerce kolon ve kiriş demirlerinin kesildiği, karot ile ilgisi olmayan mermer ve fayansların kırıldığı, karot numunesi alınmasının yönetmeliğe aykırı olduğu” tesbit edilmişti. Site sakinleri “Bu şekilde nasıl karot alınabilir, yetkililer uyuyor mu, neden gereken yapılmıyor?” diye tepki gösterdiler.
Karot raporlarının kabul edilmemesi için başvurular yapıldı:
Bazı Site Sakinlerinin avukatı olan Yusuf Aslan, “Mahkemenin aldırdığı 174 sayfalık bilirkişi kurulu raporunu, ihtiyati tedbir kararını, Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesinin kararını, ek kararını, binaların sağlam olduğuna ilişkin önceki raporları, Yargıtay kararlarını ekleyerek bir klasör halinde Cumhurbaşkanlığına, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne” dilekçe ile başvurduğunu başvurusunda karot alınmasına ilişkin hukuka aykırı işlemlerin durdurulmasını ve iptal edilmesini, karot alan firma hakkında yasal işlemlerin yapılmasını istediğini belirtmişti.
Kooperatif yönetimine ve karot alan firmaya büyük şok!
Bu arada karot örneği alınmasının üzerinden 9 ay geçmesine rağmen sonuçlarının hâlâ açıklanamadigi öğrenildi. Av. Yusuf Aslan kendisine gönderilen, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Riskli Yapılar Daire Başkanlığının 03.03.2025 tarihli yazısına göre “Karot numunesi alınması ile ilgili raporların İl Müdürlüğü tarafından kabul edilmediği için karot alan firmaya iade edildiği, ihtiyati tedbir veya yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararı bulunması halinde işlem yapılamayacağı”nın bildirildiğini belirtti.
Site sakinleri isyan ediyor!
Kentsel dönüşümü isteyenler de karşı çıkanlarda “Kooperatif yönetimine ve karot alan firmaya” isyan ediyor. “Böyle karot mu alınırmış, her yeri delik deşik ettiler, kanun ve nizam yok mu, bu rezaleti bir an önce düzeltsinler!?” diye tepkilerini ve üzüntülerini dile getirdiler.
GAZETE AKDENİZ:Karot örneği alınması ile ilgili gelişmeleri daha önce birkaç defa gazetemizde ve internet sayfamızda haber yapmıştık. Karot örneği alınması ile ilgili gelişmeleri anlatabilir misiniz? Galiba yoğun bir mücadele var!
Av. Yusuf ASLAN :Evet… Karot numunesi almak için özellikle benim de oturduğum H Blok’a iki kez gelindi, numune almadan gittiler. K Blok’a karot örneği alınmasına başlanıldığında ise ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep ettik ve Mahkeme “tüm bloklardan karot örneği alınmasının durdurulmasına, binaların mevcut haliyle devamına” karar verdi. Aralarında kooperatif yöneticilerinin de bulunduğu davacıların “delil tesbiti ve keşif yoluyla karot alınması” talepleri muhtelif mahkemeler tarafından YEDİ DEFA REDDEDİLDİ.
Olayın vahametini ve hukuksuzluğun boyutunu anlatmak için yaşanan bir olayı anlatayım. Ofisimde iken arkadaşlarım aradı, H Blok 13. katta oturan Nezihat Gökler isimli (rahmetli oldu) yaşlı bir kadının evine –başka şehirde olduğunu bildikleri için- asansörleri dayayarak balkonundan içeriye girmeye çalıştıklarını söylediler. Bir polis memuru, tedbir kararını ve BAM’ın kararını okudu ve hukuksuzluğu durdurdu. Yetkili mercilerin, tedbir kararının devam ettiğini neden anlamak istemediklerini hâlâ çözebilmiş değilim.
GAZETE AKDENİZ :İhtiyati tedbir kararına aykırı davranmak suç değil mi?
Av. YUSUF ASLAN : Evet suç. Şikâyet dilekçemizi Mahkemeye verdik. Ancak görevsizlik kararı verildiği için bu hususla ilgili henüz bir karar verilmedi.
GAZETEAKDENİZ :Son olarak karot numunesi alınmasından sonra neler yaptınız?
Av. YUSUF ASLAN :Antalya Bölge Adliye Mahkemesine gittim, birçok defa dilekçe verdim. Ancak Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi başkan ve üyelerinin adli tatil izninde olmaları sebebiyle karar verilemedi. Adli yıl başladıktan sonra, ihtiyati tedbir kararının kaldırılmadığına ve devam ettiğine dair EK KARAR verildi.
İkinci olarak; binalardan alınan karot numunelerinin de tedbir kararına, usul ve kanun hükümlerine ve yönetmeliğe aykırı olarak alındığını öğrendik. Bunun üzerine Mahkemeye başvuruda bulunduk. Antalya 14. Asliye Hukuk Mahkemesi, hemen akabinde keşif yaptı, beş kişilik yeminli bilirkişi kurulundan rapor alındı. Mahkemece bilirkişiler marifetiyle araştırma, inceleme, görüntü çekme ve fotoğraflama yapıldı, 174 sayfalık ayrıntılı rapor verildi. Rapora göre karot numunelerinin yönetmeliğe aykırı olarak alınmış olduğu, numunelerin içerisine sıva karıştırıldığı, yüzden fazla demirin kesildiği, gereksiz yere fayans ve mermerlerin kırılmış olduğu tesbit edildi.
Üçüncü olarak; bilirkişi raporunu ayrıntılı bir dilekçemizin ekinde klasör halinde Cumhurbaşkanlığına, Bakanlığa ve İl Müdürlüğüne verdik.
GAZETEAKDENİZ :Delil tesbiti yaptırmanızın amacı nedir?
Av. YUSUF ASLAN :Usulsüz ve kanunsuz delil alanlar, bir şekilde delilleri yok edebilir, itiraz ve savunmamızın dayanağı kalmayabilirdi. Delillerin kaybolma veya karartılma tehlikesi varsa önceden Mahkemelerden delil tesbiti yapılmasını talep edebiliyoruz. Bilirkişi kurulunun 174 sayfalık raporu ile tüm kanunsuzlukları belgelendirmiş olduk.
GAZETEAKDENİZ :Karot numunelerinin içerisine neden sıva karıştırılıyor ve demirler kesiliyor?
Av. YUSUF ASLAN :Duvarlar, kolon ve kirişlerin üzerine yapılan sıvalar daha çok “kireç, kum” olmak üzere çok az çimentodan oluşmaktadır. Bu nedenle karot alan firmanın, sıvayı kazıdıktan sonra sadece betonun özünü yeterli derinlikte alması gerekirdi. Karot numunesinin içerisine sıva karıştırılmasının, karot röntgen cihazı ile gözükmesine rağmen demirlerin kesilmesinin amacı, karot değerlerini düşük ve riskli yapı olarak göstermektir. Demirlerin kesilmesinin bir amacı da binaları zayıflatmak, fayans ve mermerlerin kırılması ve tahrip edilmesinin amacı ise siteyi harabeye çevirmek ve insanları çaresizliğe sevk etmektir.
GAZETEAKDENİZ :Karot örnekleri, yönetmelik hükümlerine uygun yapılmış olsaydı sonuç ne olurdu?
Av. YUSUF ASLAN :Şu anki Kooperatif yönetimi tarafından, daha önce dokuz bloktan da lisanslı firmaya karot numunesi aldırılmış, dokuz blokun tamamı olması gereken değerlerden %70 daha sağlam olarak yapılmıştır; herhangi bir problem yoktur. Yeniden karot örneği alınmasının bir sebebi de 4722 sayılı Türk Medeni Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 1/1-2 maddesi gereği işlem tarihindeki mevzuat hükümlerine göre binalar sağlam olduğu için yeni bir rapor alınarak binalar riskli gösterilmeye çalışılmıştır. Ayrıca ikinci defa karot numunesi alınması kanunen de yasaktır. Hiçbir kişi, kurum veya kuruluş, binalar tamamlandıktan sonra “Mevzuat değişti, binalarınız riskli sayıldı, yıkın ve yeniden yapın” diyemez ve hukuki güvenlik ilkesi ihlal edilemez. Aksi düşünülecek olursa -bırakalım Menzil Sitesini- Antalya ve Türkiye’de ki binaların en az %90’ının riskli yapı sayılarak tahliye edilmesi ve yıkılması gerekecektir. Bu mesele tüm Türkiye’nin meseledir; sadece Menzil Sitesinin meselesi değildir.
GAZETEAKDENİZ :Halk arasında kentsel dönüşüm denilince “binalarımız yenilenecek, daha sağlam yapılacak, değeri artacak” diye bir kanaat var; öyle değil mi?
Av. YUSUF ASLAN :Öyle zannediliyor. Ancak o düşünce bana göre doğru değil. Ben, hukuk ve mevzuat kuralları ne ise onu söylemek zorundayım. Kentsel dönüşüm, her binanın yenilenmesi demek değildir. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2/1-d maddesinde “riskli yapının tanımı” yapılmış olup kanunda belirtilen özellikleri taşımayan hiçbir yapı, oybirliği ile karar verilse de kentsel dönüşeme gidilemez, zaten Devlet kurumları da böyle bir şeye müsaade etmez ve onaylamazlar. Riskli olmayan yapılar, ancak kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılarak yenilenebilir. Sağlam binaları kentsel dönüşüme götürmenin anlamı, ne yazık ki yasal olmayan sahte denilebilecek raporları gündeme getirir ki bu mümkün değildir.
GAZETEAKDENİZ :Menzil Sitesinde kentsel dönüşüme gidilmesi veya kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılabilmesi mümkün müdür?
Av. YUSUF ASLAN :08.07.1986 tarihinde kurulan kooperatife, Antalya Belediyesi tarafından 56.000 m² arsa tahsis edilmiştir. Ancak Kepez Belediyesi, arsanın %60’a yakınını “çocuk bahçesi, park ve oyun alanları" olarak almış, Kooperatif yönetimi hiç değilse “ücretli olarak biz alalım ve bize ait olsun” dememişler, askıya çıkan imar planlarına 30 gün içinde itiraz da etmemişler, yeterince mücadele edilmemiş ve imar planları kesinleşmiştir. Tapu kayıtlarına göre Sitenin bahçe duvarlarının içerisinde gözüken “Yollar, otopark, park, yeşil alanlar ve çocuk parkları” bize ait değildir. Şu anda dokuz bloka ait arsaların toplamı sadece 23.611 m²’dir.
İmar durumuna ve inşaat alanına göre kentsel dönüşüme gidildiği takdirde brüt 41 m², net olarak en fazla 25-30 m²’lik tek odalı “vagon tipi” çoğunluğu tek cepheli bir yer olabilir. Şu anki dairenin fiyatının dörtte biri bile etmez; kim kabul edebilir ki? İmar değişikliği yapılmadan ve alt yapısı hazırlanmadan –bırakalım kentsel dönüşümü- kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılması bile çok büyük bir tehlike arz ediyor.
GAZETEAKDENİZ :Kentsel dönüşüme gidebilmek yasal koşulların olmadığını söylüyorsunuz. Ancak imar durumu değiştirilemez mi, bir şeyler yapılabilir mi?
Av. YUSUF ASLAN :Öncelikle Kepez Belediyesinden emsal alan ve fazla kat alınması, bunun için de imar değişikliği yapılması gerekmektedir. İmar değişikliğinin yapılabilmesi için de arsa alanı, çevre, yol ve sosyal yaşam alanlarının yeterli olması gerekir. Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisinin de onaylaması gerekmektedir. Mimar ve mühendislerle, yetkili makamlarla görüşeceğiz, idari başvuru ve dava dâhil gerekenleri yapacağız.
GAZETEAKDENİZ :Kooperatifi feshetme düşünceniz var mı, kooperatif feshedilecek olursa planlarınızı ve çalışmaları kim yürütecek?
Av. YUSUF ASLAN :Kooperatif feshedilmeden önce, her bloktan 4’er kişiden oluşacak Danışma Kurulu oluşturulacak, derhal çalışmalara başlayacağız, gereken ne ise hukuken yapacağız ve hep birlikte karar vereceğiz. Kooperatifin hukuken hiçbir yetkisi ve görevi yoktur. Karar verecek olanlar, kentsel dönüşüm veya sitenin yararına olacak çalışmaları Danışma Kurulu olarak yürüteceğiz, son kararı ise blok kat maliklerimiz verecektir. Bloklarımız asla sahipsiz kalmayacak, fesihten sonra da çalışmaya devam edecek, gerekli alt yapısını oluşturacağız.
GAZETEAKDENİZ :Kooperatif yöneticilerinin herhangi bir firmayla anlaşması var mı, anlaşma şartları ile ilgili bilginiz var mı?
Av. YUSUF ASLAN :Menzil Sitesinin bulunduğu alan ticari bir bölge ve çok değerli… Sözleşme şartlarını, imar durumuna uygun şekilde düzenlenmesi gereken avan projeyi paylaşamıyorlar; paylaşsalar kimse kabul etmeyecek. Ancak Kooperatif yöneticileri, kimseye sormadan, görüşünü almadan ve kat maliklerinin kararı da olmadan bulvara cephesi olan A, B, F ve G blokları, müteahhide ait AVM yapılması için bize göre tecrübesi ve yeterliliği bulunmayan bir firma ile anlaşmışlardır. Menzil Sitesinin gelir getirisi, müteahhit firmaya gidecek, dört bloktaki kat malikleri ise diğer beş bloka ait yerlere sürülecek. 6306 sayılı Afet riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre hiçbir yetkileri de yok. Bizim öneri ve planımız gibi olsaydı, Danışma Kurulu böyle bir anlaşmayı asla kabul etmeyeceği gibi blok kat maliklerimiz de kabul etmezdi. Kat malikleri ve kooperatif üyeleri böyle bir anlaşma asla kabul etmiyorlar.
GAZETEAKDENİZ :18 Mayıs günü seçildiğiniz takdirde neler değişecek?
Av. YUSUF ASLAN :Kooperatif yönetiminin “binalar riskli ve çürük” propagandası ve sonrasında usulsüz olarak karot örnekleri alındığı için daire fiyatları yarı yarıya düştü. Seçildiğimiz takdirde ertesi gün daire fiyatları en az iki katından fazla yükselecektir. Rayiç fiyatlara göre sadece arsa payı “5 Milyon TL” iken kooperatif yönetiminden bıktığı ve usandığı için arsa payı fiyatının yarısına dairesini kelepir fiyatına satarak kurtulmaya çalışmaktadır. Her şey yoluna girecek, binalarımız olması gereken değere ulaşacaktır. Sitenin ve kooperatifin tek sorunu, bize göre mevcut kooperatif yönetimidir. Kooperatif yönetiminin değişmesi için tüm üyelerimizi genel kurula bizzat katılmaya, haksızlıklara ve hukuksuzluklara hayır demeye davet ediyorum.
GAZETEAKDENİZ :18 Mayıs 2025 günü yapılacak genel kurulun hayırlı olmasını diliyoruz. Yusuf Bey, vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ediyoruz.
Av. YUSUF ASLAN :Büyük bir kitlenin sorunlarını gündeme getirme fırsatı verdiğiniz ve kamuoyunu bilgilendirdiğiniz için ben de size ve gazetenize teşekkür ediyorum. Gazetenizi, genel kurulumuza davet ediyorum.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.