ÖRNEK BİR SOSYAL GİRİŞİM

YAŞAM 18.04.2021 - 12:12, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 1697+ kez okundu.
 

ÖRNEK BİR SOSYAL GİRİŞİM

Antalya Valiliği İl Sosyal Etüd ve Proje Müdürlüğü sorumlusu Hakan Şimşek, Çölyak hastalarına glütensiz gıda desteği projesi Sivil Ant projesi kapsamında hayat buldu. Çölyak hastalarının yaşam standartlarının daha da iyileştirilmesi amaçlanan proje de başta çölyak hastaları olmak üzere glütene duyarlı olduğu bilinen otistik ve down sendromlu bireylere ulaşmayı hedefledik dedi.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR? Çölyak, bağışıklık sistemine bağlı sindirim sistemini ilgilendiren bir hastalık olup, hasta kişilerde buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin ince bağırsakta parçalanamamasından meydana gelen bir emilim bozukluğu hastalığıdır. Tedavisi ömür boyu glutensiz diyettir. AKTİF VATANDAŞ Şimşek, Proje kapsamında üretilen ekmekler, Antalya İl Müftülüğü Engelliler Koordinatörlüğü ekipleri tarafından her ayın son Perşembe ve Cuma günleri dağıtılıyor. Projenin doğuşu ve gelinen noktayı anlatmak gerekirse, 2019 yılında “SivilAnT® Aktif Vatandaş Beratı” almaya hak kazanan Antalya İl Müftülüğü Engelliler Koordinatörü din görevlisi Hasan KOÇ, ilk defa SivilAnT® Günleri esnasında vâkıf olduğunu söylediği çölyak ve glütensiz beslenme konusunun Müftülüğün 2021 eylem planına dâhil edilmesine vesile oldu. Bununla da kalmadı Antalya Valiliği ve İl Müftülüğü’nü bu konuda bir sosyal girişimin hayata geçirilmesi noktasında ortak bir projede buluşturdu dedi. Hakan Şimşek, Gerek görev yaptığı camiide, gerekse Engelli Koordinatörü sıfatıyla bu güne kadar sayısız gönüllü faaliyete imza atmış ve birçok ihtiyaç sahibinin derdine derman olmuş Hasan KOÇ Hocamız, din görevlisi gibi değil, din gönüllüsü gibi çalışan koca yürekli bir gönül insanı; toplumsal sorunlara duyarlı bir aktif vatandaş. Öyle ki, toplumsal bir sorunla karşılaştı mı yerinde duramıyor, hemen durumdan vazife çıkarıp yakın çevresinde sorunun çözümüne katkı sağlayacak tüm dinamikleri derhal harekete geçiriyor. Nitekim Geleneksel SivilAnT® Günleri’nde ayrıntılarına ilk kez vâkıf olduğu çölyak hastalığı ve glütensiz beslenme konusunda da böyle olmuş. O gün bu gündür araştırmış, soruşturmuş, sorunu kendi imkânlarıyla alabildiğine analiz edip irdelemiş ve nihayet sorunun çözümüne katkıda bulunabilmek için bir sosyal girişim projesi hazırlamaya karar vermiş. Hem de hiçbir resmi kurumdan fon desteği almaksızın, sadece çevresindeki gönüllüleri ve hayırseverleri koordine ederek bunu başarmıştır dedi. Şimşek, Antalya Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ile Antalya İl Müftülüğü’nün de destek olduğu proje kapsamında, TS EN ISO 21415-1 Standartlarında laboratuvar testleri yapılmış ve tolere edilen seviyenin altında olmanın ötesinde, sıfır glüten seviyesinde üretilmiş ve dilimlenerek paketlenmiş glütensiz ekmekler ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Bu sosyal girişim sayesinde 3 ay gibi kısa bir sürede aralarında çölyak, otistik ve down sendromlu bireylerin de bulunduğu 217 aileye 1’er Kg’lık 500 adet glütensiz ekmeğin ücretsiz dağıtımı gerçekleşmiş durumdadır dedi.  
Antalya Valiliği İl Sosyal Etüd ve Proje Müdürlüğü sorumlusu Hakan Şimşek, Çölyak hastalarına glütensiz gıda desteği projesi Sivil Ant projesi kapsamında hayat buldu. Çölyak hastalarının yaşam standartlarının daha da iyileştirilmesi amaçlanan proje de başta çölyak hastaları olmak üzere glütene duyarlı olduğu bilinen otistik ve down sendromlu bireylere ulaşmayı hedefledik dedi.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak, bağışıklık sistemine bağlı sindirim sistemini ilgilendiren bir hastalık olup, hasta kişilerde buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin ince bağırsakta parçalanamamasından meydana gelen bir emilim bozukluğu hastalığıdır. Tedavisi ömür boyu glutensiz diyettir.

AKTİF VATANDAŞ

Şimşek, Proje kapsamında üretilen ekmekler, Antalya İl Müftülüğü Engelliler Koordinatörlüğü ekipleri tarafından her ayın son Perşembe ve Cuma günleri dağıtılıyor. Projenin doğuşu ve gelinen noktayı anlatmak gerekirse, 2019 yılında “SivilAnT® Aktif Vatandaş Beratı” almaya hak kazanan Antalya İl Müftülüğü Engelliler Koordinatörü din görevlisi Hasan KOÇ, ilk defa SivilAnT® Günleri esnasında vâkıf olduğunu söylediği çölyak ve glütensiz beslenme konusunun Müftülüğün 2021 eylem planına dâhil edilmesine vesile oldu. Bununla da kalmadı Antalya Valiliği ve İl Müftülüğü’nü bu konuda bir sosyal girişimin hayata geçirilmesi noktasında ortak bir projede buluşturdu dedi.

Hakan Şimşek, Gerek görev yaptığı camiide, gerekse Engelli Koordinatörü sıfatıyla bu güne kadar sayısız gönüllü faaliyete imza atmış ve birçok ihtiyaç sahibinin derdine derman olmuş Hasan KOÇ Hocamız, din görevlisi gibi değil, din gönüllüsü gibi çalışan koca yürekli bir gönül insanı; toplumsal sorunlara duyarlı bir aktif vatandaş. Öyle ki, toplumsal bir sorunla karşılaştı mı yerinde duramıyor, hemen durumdan vazife çıkarıp yakın çevresinde sorunun çözümüne katkı sağlayacak tüm dinamikleri derhal harekete geçiriyor. Nitekim Geleneksel SivilAnT® Günleri’nde ayrıntılarına ilk kez vâkıf olduğu çölyak hastalığı ve glütensiz beslenme konusunda da böyle olmuş. O gün bu gündür araştırmış, soruşturmuş, sorunu kendi imkânlarıyla alabildiğine analiz edip irdelemiş ve nihayet sorunun çözümüne katkıda bulunabilmek için bir sosyal girişim projesi hazırlamaya karar vermiş. Hem de hiçbir resmi kurumdan fon desteği almaksızın, sadece çevresindeki gönüllüleri ve hayırseverleri koordine ederek bunu başarmıştır dedi.

Şimşek, Antalya Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ile Antalya İl Müftülüğü’nün de destek olduğu proje kapsamında, TS EN ISO 21415-1 Standartlarında laboratuvar testleri yapılmış ve tolere edilen seviyenin altında olmanın ötesinde, sıfır glüten seviyesinde üretilmiş ve dilimlenerek paketlenmiş glütensiz ekmekler ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Bu sosyal girişim sayesinde 3 ay gibi kısa bir sürede aralarında çölyak, otistik ve down sendromlu bireylerin de bulunduğu 217 aileye 1’er Kg’lık 500 adet glütensiz ekmeğin ücretsiz dağıtımı gerçekleşmiş durumdadır dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.