‘ALTIN’DAN TEFECİLİK ÇIKTI
‘ALTIN’DAN TEFECİLİK ÇIKTI
Antalya’da ünlü kuyumcuların arasında iddiaya göre tefecilik yaparak onlarca kilo altın ve milyonlarca dolar kazandı. Şimdi tefecilik yapmak suçlamasıyla 2 çalışanıyla birlikte sanık olarak yargılanıyor.
Antalya’da ünlü kuyumcuların arasında iddiaya göre tefecilik yaparak onlarca kilo altın ve milyonlarca dolar kazandı. Şimdi tefecilik yapmak suçlamasıyla 2 çalışanıyla birlikte sanık olarak yargılanıyor.
Ünlü isimler de var
Antalya’da Sarraf Şeref Kök isimli kuyumcu dükkanını işleten Mehmet Kök; Antalya Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü dedektiflerinin operasyonu sonucu tefecilik yapmak suçlamasıyla yakalanarak mahkemece 5 Nisan 2023 günü tutuklanmış ve ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. Davaya ilişkin iddianamede Kök ile birlikte 2 çalışanı daha tefecilik yapmak suçlamasıyla sanık olarak yer alıyor. Doğaner Kuyumculuk sahibi isimler başta olmak üzere tanınmış kişiler de dosyada müşteki olarak bulunuyor. Davada kamu, davacı konumunda; Hazine ve Maliye Bakanlığı ise suçtan zarar gören kurum olarak yer alıyor.
Yüzde 20 faiz
Mahkemenin kabul ettiği 13 Haziran 2023 tarihli iddianamede yer alan ve suç tarihi 2022 olarak gösterilen iddia ve suçlamalara göre sanık Mehmet Kök; Antalya kuyum camiası içinde çeşitli yöntemlerle milyonlarca dolarlık tefecilik yaptı. Kök, ‘seyyar’ yani mobil POS cihazı kullanarak kredi kartıyla gerçek alışveriş yapılmış gibi görünen ‘birkaç farklı yöntemle’ POS Tefeciliğini gerçekleştirdi. Hızını alamayan sanık Mehmet Kök; kuyumcu esnafına ödünç altın veya para verirken aylık yüzde 20 oranında gram altın veya parasal faiz koydu. Kilolarca altını faiz olarak ödeyen de oldu, milyonlarca dolar tefeci faizi ödeyen de…
Kuyumculara sattı
Antalya’nın tanınmış simaları, ünlü kuyumcuları bu kişinin kuyumcu dükkanından koronavirüs pandemisi öncesi defalarca faizle altın veya döviz aldı. İddiaya göre sanık Mehmet Kök altın sattığı kişilere, bedeli daha sonra peşin ödenecekse altının gramını piyasa fiyatının üstünde bir değerden verdi. Geri ödeme sırasında altın verilmesini kabul etmeyip bunun yerine, borç verdikleri altını döviz cinsinden hesaplayıp, döviz kurunu düşük tutarak parasını nakit geri aldı. Böylece hem satarken hem alırken kâr etti. Kendisinden ödünç altın alanlardan ayrıca çeşitli çek, senet ve ipotek aldı. Bazı borçlular aldıkları altını yine aynı ağırlık ve ayarda altın olarak geri ödemek isteyip ısrar ettiklerinde ise borç verdiğinin yüzde 10-20’sinin gramı kadar fazla talep etti.
Altından da tefecilik
Kuyumcu Mehmet Kök; iddianameye göre altın verirken de gram üzerinden tefecilik yaptı. 1 kilo altın verdiğinde geriye bir kilo 100 gram altın talep etti. Antalya Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada Ahmet İbrahim Doğaner, Mustafa Yaman, Özgür Çetin, Sıddık Güzelçiftçi, Zekeriya İnan, Şükrü Alkan başta olmak üzere çok sayıda isim müşteki olarak yer alıyor. Bir süre L Tipi Cezaevinde tutuklu kalan Mehmet Kök ve adli kontrol ile serbest bırakılan çalışanları Adem Mafacan, Şaban Umaç dosyada tefecilik yapmak suçlamasıyla sanık konumunda.
Bir ihbarla ortaya çıktı
Her şey 2021 yılı sonunda Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gönderilen isimsiz CİMER ihbarıyla başladı. Bu ihbarda Mehmet KÖK isimli kişinin Antalya Muratpaşa’da Saat Kulesi karşısında Balbey Mahallesinde kuyumcuların olduğu bölgede yer alan işletmesi işaret ediliyordu. Küçük bir dükkanda tefecilik işi yapıldığı ileri sürülen ihbarda, dükkanın dışarıdan kuyumcu dükkanı şeklinde olsa da bu kişinin asla kuyumcu işi ile uğraşmadığı, dükkanda değerli bir taş ve de altın bulunmadığı, buna rağmen her zaman çok yüksek cirolar yaptığı, milyonlarca dolarlık çek ve senet bulundurduğu anlatılıyordu. Döviz bürosu tabelası da bulunan dükkanda döviz bozdurulmadığı ve döviz bozdurmaya yönelik bir sistemin olmadığı, dükkanda kazanç elde etmek amacıyla borç para verildiği, asla gerçek bir mal alım satımı yapılmadığı, iş yerinin tefecilik bürosu olarak kullanıldığı, bu işin çok uzun zamandır yapıldığı öne sürülüyordu.
Milyonlar havada uçuşmuş
Polis operasyonunda bazı bilgisayarlar, telefonlar, 2 adet kahverenkli ve lacivert renkli içerisinde isim soy isim ve TC kimlik bilgileri içerir ajandalara, dijital materyallere el konuldu. 2014 yılından bu yana faiz karşılığı para verme olayının vurgulandığı iddianamede, kayıt dışı bir ekonominin oluşturulduğu, şüpheli Mehmet Kök ile ilgili olarak vergi dairesinden temin edilen belgelerde 2021-2022 yıllarında toplam 7 milyon 267 bin 76 lira zarar gösterdiğinin görüldüğü ancak banka hesap hareketlerinde on binlerce dolar ve euro miktarında çok sayıda işlem olduğu, bir firmaya altın alımı başlığında 2020 yılında 38 milyon 300 bin lira para gönderdiği vurgulandı. Tefecilik faaliyetlerini içerir dijital materyallerin ise gizlenildiğine değinildi.
Onlarca kilo altın
Cumhuriyet Savcısı Hakan Cerrahoğlu tarafından hazırlanan iddianamenin sonuç bölümünde “Tüm dosya kapsamında değerlendirildiğinde şüphelilerin faiz karşılığı para ve altın verme olayları ile ilgili olarak müşteki Ali Söğüt isimli şahıstan 61 kg, müşteki Ahmet İbrahim Doğaner isimli şahıstan 5 kg, müşteki Özgür Çetin isimli kişiden 1140 gr, müşteki Mustafa Yaman isimli şahıstan 1 kg , müşteki Sıddık Güzel Çiftçi isimli şahıstan 500 gr olmak üzere yaklaşık 68 kilo 640 gram altın kazanç sağladığı, ajanda içeriğinde yer alan bilgilerden Şükrü Alkan isimli müşteki ise isim soy isim ve TC kimlik bilgilerini kendisine ait olduğunu, Şaban Umaç isimli şahsın kredi kartlarına takla attıran kişi olduğunu kendisi için de birden fazla kredi kartına takla attırarak komisyon kestiğini ama fazlaca komisyon kestiğinden şahıstan istediğini ve karşılığında 2 adet senet aldığını, şahıstan şikayetçi olduğunu beyan ettiği, şüpheli Şaban Umaç ise şüpheli Adem Mafacan, bilgi sahibi Kubilay Yılmaz , Semih Alkan, Fatih Kıranşal ve müşteki Şükrü Alkan isimli şahısların aleyhindeki beyanlarını reddetmiş ve suçları kabul etmemiştir. Buna gerekçe olarak Adem Mafacan isimli şahısların iş yerine müşteri getirmesi nedeni ile Mehmet Kök isimli şahsın kendine teşekkür ettiğini, bu şahıslarında kendisini çekemediğini, müşteki Şükrü Alkan isimli şahsın kendisinden para istediğini, veremeyince birkaç kişi ile iş yerinden kendisini sıkıştırdıklarını, telefonunu aldıklarını, akabinde iş yerinden ayrıldığını, hiçbir yere bu konu ile ilgili müracaatta bulunmadığını, 155 Polis İhbar hattını kullanmadığını, bu neden ile şahsın kendisi ile ilgili yalan söylediğini beyan ettiği, Yargıtay 5. Dairesinin 08.01.2014 tarih ve 2012/10208 E. Ve 2014/143 K. Sayılı kararında “…suçun oluşması için sanığın yalnızca bir kişiye ödünç para vermesi yeterli olup, bu işi meslek haline dönüştürüp dönüştürmemesinin öneminin bulunmadığı, ,TCK madde 241 de yazan tipik hareketin kazanç karşılığında ödünç paranın borç alana verilmesiyle tamamlandığı” kararı da birlikte değerlendirildiğinde şüphelilerin eylem ve fikir birliği içerisinde hareket ederek müştekilere karşı tefecilik faaliyetlerini gerçekleştirerek üzerlerine atılı suçu işledikleri konusunda haklarında dava açmaya yeter derecede delil ve şüphenin oluştuğu anlaşılmakla, Delillerin takdir ve değerlendirilmesi mahkemenize ait olmak üzere şüphelilerin yargılanmasının mahkemenizce yapılarak, eylemlerine uyan sevk maddeleri gereğince ayrı ayrı cezalandırılmalarına…” denildi.
26 SAYFALIK İDDİANAMEDE YER ALAN BAZI MÜŞTEKİ ve SANIKLARIN İFADELERİNDEN ÖZETLER:
Ali SÖĞÜT: Polis operasyonu sonucu çok sayıda kişinin ifadesi alındı. İddianamede müşteki olarak ifadesi alınan AC Kuyumculuk sahibi Ali Söğüt; sanık Mehmet Kök’ün kuyumculuk adı altında klasik tefecilik (elden para verme) ile POS Tefeciliği yaptığını ve yüzde 20 ile çek kırdırdığını, ayrıca çek karşılığında yine yüzde 20’den faizle para verdiğini anlattı. Müşteki Ali Söğüt; yaklaşık 6 milyon civarında çek kırdırdığını, Kök’ten bir seferde 1 milyon 200 bin Dolar aldığını ve karşılığında da aylık 20 faizle 240 bin Dolar ödemeye başladığını, Kök’e bazı aylar ödeme yapamasa da 3 buçuk yıl faiz ödediğini, bu süre içerisinde toplamda 3 milyon 500 bin Dolar faiz ödediğini ancak halen ana parayı ödeyemediğini, 13 milyon Dolar değerindeki Storks AC Center isimli iş yerine de ipotek konulduğunu, kendisine senet ve boş A4 kağıdına imza attırıldığını öne sürdü.
Özgür ÇETİN: Müşteki Özgür Çetin 2014, 2015, 2016 yıllarında faizli altın yada para verdiğini bildiği Mehmet Kök’ten her hafta saf altın aldığını, aldığı gram miktara 10 gram fark koyarak 1 hafta sonra tekrar ödediğini örneğin 1 hafta 1 kg altın alır ise 1kilo 100 Gram olarak altını geri ödediğini, Dolar - TL alsa da şahsın 1 haftalık vadeli olarak verdiğini, günü geldiğinde 10 farkını koyup o şekilde alacağını tahsil ettiğini, kazancının tamamını bu şekilde erittiğini, durumunu düzeltemediği için de bu çarktan çıkmasının çok zor olduğunu, aile düzeninin bozulduğunu, eşinden ayrıldığını anlattı.
Mustafa YAMAN: Yaklaşık 25 yıldır kuyum sektöründe çalıştığını, ünlü kuyum firmalarında bölge müdürü ve üst düzey yönetici olarak çalıştığını, Kök’ten aldığı altını kendisine farklı faiz oranları koyarak geri ödeme yaptığını, almış olduğu altın miktarı üzerine ekleme yapıldığını, faiz oranının bazen değişkenlik de gösterebildiğini, örneğin bir ödeme de 10 faiz konmuş ise diğer ödemede 5 olabildiğini anlattı. Altın alış verişleri esnasında iş yerine gelip herhangi bir altın alım satımı yapmadan yani ticaret olmadan kredi kartı çeken ve karşılığında Mehmet Kök veya çalışanından nakit para alan kişi yada kişileri gördüğünü bu şahısların isimlerini bilmediğini ama bu olayın doğru olduğunu, Kök’ten faiz karşılığı altın alıp bir hafta sonra ödeme yaptığını bunu iş yerinin verdiği maaş artı prim sistemli hedefi tutturmak adına yapmaya başladığını belirtti.
Ahmet İbrahim DOĞANER: Şahısların ifadesinde geçen Doğaner Kuyumculuk Ahmet Doğaner isimli kişinin kendisi olduğunu, Kök ile 2014-2016 yılları arasında faiz ile altın alıp verdiğini, şahıstan 1 kg altın istediğini ve aldığını ancak bunu bir hafta sonra geri şahsa ödemek isteğinde 10 faiz koyduğunu ve 1.1 kg (1 kilogram 100 gram) olarak geri ödemesini yaptığını, bazı zamanlar 2-3 kg altın almışlığının da olduğunu, 2016 yılında sahibi olduğu 3 iş yerini kapatarak piyasaya olan borçlarını ödediğinde Mehmet Kök isimli şahsa da borcu olan 3 kg altın borcu için şahsın istediği gibi fark miktarını yani faizini ekleyerek 3 kilo 300 Gr olarak ödediğini, Mehmet Kök isimli şahıstan 2 yıl içerisinde tahmini 50 kg altın aldığını bunun karşılığında yaklaşık 5 kg altın miktarını faiz olarak verdiğini anlattı.
Sıddık GÜZELÇİFTÇİ: 1995 yılından beridir kuyumculuk yapmakta olduğunu, ilk başlarda ödemeleri konusunda sıkıştığı zamanlarda Mehmet Kök’ten altın aldığını ve bir hafta sonra almış olduğu altın miktarını döviz olarak ödediğini, kendisi ile bu konudaki konuşmasında maksimum 500 gram altın üzerinden alım ve geri ödeme konusunda anlaştıklarını ancak daha sonraları almış olduğu altın miktarını geri vermek üzere gittiğinde o günkü kur üzerinden genellikle euro döviz cinsine çevrilerek geri ödediğini bu alım ve geri ödemelerde üzerine faiz konmadığını ancak kurlarda oynama yaptığını, örneğin şu anda kendisinden 500 gram altın almak istediğinde peşin para var ise şahsın altını yüksek tuttuğunu yine geri ödeme esnasında dövizin kurunu bir miktar düşük tuttuğunu, bu nedenle geri ödeme esnasında her halükarda kendisine fazla miktarda doğal olarak ödeme yaptığını anlattı.
Bilgisine başvurulan Cumhur BAYGIN: 1996-2019 yılları arasında Antalya il merkezinde kuyum sektöründe iş yeri çalışanı olduğunu ve Saat Kulesi karşısı Kalekapısı Kapalı Yol’da Sayar Pırlanta firmasını çalıştırdığını, Storks isimli iş yeri sahibi Ali Söğüt’ün bir gün telefonla arayıp gelerek kendisiyle yüz yüze görüştüğünü anlattı. Söğüt’ün kendisine; Mehmet Kök’ten tefe karşılığı 30 kg has altın aldığını, karşılığında çek verdiğini, çekleri ödemesine rağmen şahsın çekleri geri vermediğini ve kendisi hakkında hapis cezası çıktığını anlattığını belirtti. Söğüt’ün aynı kişiden tefe dolayısı ile mağdur olduğunu bildiği için kendisine ‘Mehmet Kök ile ilgili birlikte şikayette bulunalım’ şeklinde teklifte bulunduğunu, ancak kendisinin şahıs hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ve yine aynı kişi ile mahkemesinin olduğunu söylediğini vurguladı. Baygın ifadesinde tefecilik yöntemlerini de anlattı. Kuyum faaliyeti adı altında tefecilik yapıldığını, bir kişiye para verilecek ise karşılığında muhakkak teminat olarak değerinin 2-3 katı miktarında çek, senet veya tapu alındığını ve tefe ile verilen para ile ilgili olarak sözde altın satışı yapılmış gibi gösterildiğini öne sürdü. Ayrıca örneğin 50 bin lira kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerden komisyon olarak 3 bin 500 lira nakit para alarak kart borçlarını mobil POS cihazıyla ödediklerini, ardından borcunu yatırdıkları kartla aynı borç miktarı kadar yani 50 bin liralık altın satılmış gibi karttan çekim işlemi yapıldığını iddia etti. Bu işlem için öncelikli olarak kişinin kredi kartının açık veya kapalı olduğunun kontrol edildiğini anlattı. 3-4 yıl önce 500 bin liraya ihtiyaç duyduğunu, kuyum işi için sermaye lazım olduğunu, 1 kg has altın istediğini, şahsın kendisine “Cumhur sen bu işlere girme, boş yere faiz de ödeme, evini bana satış yap, ben de senin için kredi çekeyim, sen bu taksitleri bitirince evini geri veririm” dediğini, eşi adına kayıtlı evi tapuda devrederek bankadan 48 ay vadeli 500 bin lira para çektiklerini, aylık 12 bin 800 lira ödemeyi 9 ay kadar düzenli olarak yaptığını, bu esnada eline geçen toplu para ile Mehmet Kök isimli şahsın yanına giderek borcunu yani krediyi kapatmak istediğini söylediğinde şahsın kendisine “Ben bu parayı dükkanda değerlendirse idim 1 milyon lira olurdu bu yüzden krediyi kapat, üzerine de 500 bin lira da ver, dairenizi geri vereyim” şeklinde konuştuğunu anlattı. Tartıştıklarını, kalan borcunu da iş yerinde kendisine ödediğini ancak herhangi bir belge vb almadığını, bu olaydan 2 sene kadar sonra Mehmet Kök isimli kişinin evden tahliye etmek için dava açtığını, şahıs hakkında tefecilik yaptığı iddiası ile Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına 2022 yılında eşiyle şikâyetçi olduğunu belirtti.
Şüpheli Mehmet KÖK isimli şahsın alınan ifadesinde özetle “Kuyumculuk yaparak geçimimi sağlarım. Ayrıca Antalya ilinde 4 bin TL karşılığında kirada bulunan evimden gelen para vardır. Yine hatırladığım kadarıyla 2020-2021 yılları içerisinde kredi çekerek çalıştırmak için 5 Adet otobüs aldım. Bu otobüsler Akdeniz Seyahat isimli firmada çalışmaktayken kuyumculuk işinden Ali Söğüt isimli şahıstan alacağımı tahsil edemediğim için otobüsleri 2022-2023 yıllarında satarak borçlarımı kapatmak zorunda kaldım… Adıma kayıtlı 2 adet Antalya ili Şirinyalı Mahallesinde, 1 adet Meydankavağı Mahallesinde taşınmazım bulunmaktadır. Denizbank ve Vakıfbank isimli bankalarda hesaplarım bulunmaktadır. Adıma SARRAF ŞEREF isimli şahıs firması bulunmaktadır. Hatırladığım kadarıyla güveni kötüye kullanma ve tefecilik suçlarından işlem gördüm. Tefecilik dosyam ile ilgili takipsizlik kararı verildi… Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. İfade içeriğinde geçen kişiler ile kesinlikle faiz karşılığı altın üzerinden para vermedim…. İş yerimde pos cihazı mevcuttur ancak pos tefeciliği iddialarını kabul etmiyorum. Yapılan tüm işlemlere ilişkin faturaları kesilmektedir. Bu işlem yapan şahısların isim ve TC kimlik bilgilerini iş yerinde bulunan ajandaya çalışanlar tarafından not edilir. Ajanda içeriğindeki şahıslar iş yerimden altın alıp kredi kartı ile ödeme yapan kişilerdir. Bunlara e-fatura üzerinden fatura kesilir. İş yerimde bilgisayarlar mevcuttur. Doğal olarak yapılan işlemler bilgisayarlarda yer almaktadır. Tarihten bir yıl kadar önce ana bilgisayar olan cihazımız arızalanmıştı ancak tamir edilemedi ve bilgiler kayboldu… (Müşteki ve tanıkların beyanları için) Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Şahıs; yalan ve iftira ile dolu bir ifade vermiştir…"dedi.
HABER: Şükrü AĞIRMAN
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.