Bahriye Üçok anıldı
Bahriye Üçok anıldı
CHP Antalya İl Kadın Kolları üyeleri, Demokrasi Şehitleri Parkı’nda bir araya gelerek, siyasetçi ve bilim insanı Bahriye Üçok’u katledilişinin 31’inci yılında andı
CHP Antalya İl Kadın Kolları üyeleri, Demokrasi Şehitleri Parkı’nda bir araya gelerek, siyasetçi ve bilim insanı Bahriye Üçok’u katledilişinin 31’inci yılında andı
6 Ekim 1990 tarihinde evine gönderilen bir bombalı paketle öldürülen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi ve SHP Parti Meclisi üyesi Doç. Dr. Bahriye Üçok, Antalya'da anıldı. Burhanettin Onat Caddesi üzerinde bulunan Demokrasi Şehitleri Parkı'nda yapılan anma törenine CHP Antalya eski Milletvekili Tuncay Ercenk, CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, CHP Antalya Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci'nin yanı sıra parti yöneticileri ve çok sayıda partili katıldı. Demokrasi Şehitleri Parkı içerisinde bulunan Bahriye Üçok'un büstüne karanfiller bırakan partililer adına konuşan Nilüfer Deveci, Üçok'un Türkiye’nin ilk kadın ilahiyatçılarından birisi olarak İslam dinini Kur’an temelinde açıklayıp yorumlayan bir bilim kadını olduğunu belirtti.
CHP’den anma
Bahriye Üçok'un kadınların dinsel hurafelerle kuşatılıp köleleştirilmesine karşı yaptığı yorumlarla Türkiye’de kadınların özgürlük mücadelesine önemli katkıları olduğunu belirten Deveci, "Onun kitaplarında ve katıldığı aydınlatıcı programlarda söyledikleri gerici çevreleri rahatsız etmiştir. CHP ve onun ardılları olan Halkçı Parti ve SHP’de siyasal yaşama katılarak, kadınların çağdaşlık ve özgürlük mücadelesinin öncüleri arasında görülmeye başlanması bu rahatsızlıkları daha da artırmıştır. Özellikle dini ve dinsel inançları akıl ve bilim dışı hurafelerle özünden saptıran, sömürü düzenlerini sürdürme örtüsü olarak dini kullanan bu gerici çevreler Bahriye Üçok’u tehdit ederek susturmaya girişmişlerdir. Bundan sonuç alamayacaklarını gördüklerinde de bir kitap içine yerleştirilen bombayı kargo ile göndererek 6 Ekim 1990 günü evinin önünde katletmişlerdir" dedi.
Mücadele sürecek
Bahriye Üçok'un öğretmenlik yaptığı kürsüde, milletvekilliği yaptığı parlamentoda, evinde, yaşamında, her yerde 'Aydınlanmanın Kadını' olduğunu vurgulayan Deveci, "Abdi İpekçi’yle başlayan Cumhuriyet’e yönelik saldırılar; Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Onat Kutlar ve Ahmet Taner Kışlalı’yla devam ederek sürmüştür. Bizler aydınlanma yolunda Cumhuriyet ve Demokrasi şehitlerini unutmadık. Ama onlara olan borcumuzu onların düşüncelerini iktidara getirerek ödeyebiliriz. Bahriye Üçok’un mücadelesini unutmayan ve örnek alan Atatürk’ün kızları olarak, Türk kadınının kazanılmış haklarını, yaşama sevincini, özgürlüğünü, hayallerini ve başarılarını görmezden gelen ve unutturmaya çalışan, kadınları ve çocukları korumayan, kadınları hayatın her alanında geriye iten iktidara ve gerici zihniyete son vermek için aydın kadınlarımızdan devraldığımız mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.