Antbirlik pamuk sezonuna hazır

EKONOMİ 21.02.2020 - 15:55, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 2994+ kez okundu.
 

Antbirlik pamuk sezonuna hazır

Antbirlik, kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunan pamuk sezonunu için bütün çalışmalarını tamamladı

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Antbirlik) Serik, Aksu ve Manavgat'da 'beyaz altın' ekimi için hazırlıklara başladı. Çiftçinin ekim öncesi ihtiyacı olan gübre, tohum ve zirai ilaç alımlarını tamamladı. 2020/2021 pamuk sezonunda ekim için 160 ton pamuk tohumu 7 bin liralık gübre ile 5 bin liralık ilaç alımını gerçekleştirildi. Stratejik ürün Stratejik bitki olması dolayısıyla pamuğun ekim alanları her geçen yıl arttırmayı hedeflediklerini belirten Antbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz, “Antalya pamuğu, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlıyor” açıklamasın da bulundu. Su fiyatlarında indirim talepleri Ekonomiye katkısının yanı sıra sanayici ve çiftçinin önemli gelir kapısı olan pamuk üretiminin teşvik etmek için çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Yavuz, “Çiftçinin en büyük isteği su ücretlerinin düşürülmesi. Bunun için de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Su fiyatlarını düşürmek için görüşmelerimiz sürüyor. Şu ana kadar olumsuz bir tavırla karşılaşmadık. Sonuçta güzel olur. Su ücretleri düşerse pamuk ekimi daha çok artar” dedi. Ekim uyarısı Pamuk fiyatlarında 2016 yılından itibaren olumlu yönde artış olduğunun altını çizen Yavuz, “Yeterli mi hayır. Tabi ki fiyat artışlarında devletimizin desteğini de gözardı edemeyiz. Zamanla daha iyi olur. Yeter ki biz ekip, üretelim” dedi. Pamukta en uygun ekim zamanının 20 Nisan ile 20 Mayıs tarihleri arası olduğunu belirten Yavuz, “Erken ekimin her zaman avantajları vardır. Bundan dolayı 20 Nisan'dan sonra zaman geçirilmeden ekim işleri tamamlanmalıdır." diyerek de çiftçiyi uyardı. Zamanla önemi Antalya'da geçen yıl 18 bin ton kütlü pamuk üretimi yapıldığını açıklayan Yavuz, “Çiftçimizin en yüksek verimi almak için ekimini yapacakları pamuk çeşitlerinin seçimine dikkat etmeleri gerekiyor. Erken ekimlerde toprak soğuk olduğu için çıkışlarda sorun yaşanabilmektedir. Geç ekimlerde ise toprakta yeterli tav olmadığından tohumlar çimlenmemektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Antbirlik, kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunan pamuk sezonunu için bütün çalışmalarını tamamladı

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Antbirlik) Serik, Aksu ve Manavgat'da 'beyaz altın' ekimi için hazırlıklara başladı. Çiftçinin ekim öncesi ihtiyacı olan gübre, tohum ve zirai ilaç alımlarını tamamladı. 2020/2021 pamuk sezonunda ekim için 160 ton pamuk tohumu 7 bin liralık gübre ile 5 bin liralık ilaç alımını gerçekleştirildi.

Stratejik ürün
Stratejik bitki olması dolayısıyla pamuğun ekim alanları her geçen yıl arttırmayı hedeflediklerini belirten Antbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz, “Antalya pamuğu, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlıyor” açıklamasın da bulundu.

Su fiyatlarında indirim talepleri
Ekonomiye katkısının yanı sıra sanayici ve çiftçinin önemli gelir kapısı olan pamuk üretiminin teşvik etmek için çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Yavuz, “Çiftçinin en büyük isteği su ücretlerinin düşürülmesi. Bunun için de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Su fiyatlarını düşürmek için görüşmelerimiz sürüyor. Şu ana kadar olumsuz bir tavırla karşılaşmadık. Sonuçta güzel olur. Su ücretleri düşerse pamuk ekimi daha çok artar” dedi.

Ekim uyarısı
Pamuk fiyatlarında 2016 yılından itibaren olumlu yönde artış olduğunun altını çizen Yavuz, “Yeterli mi hayır. Tabi ki fiyat artışlarında devletimizin desteğini de gözardı edemeyiz. Zamanla daha iyi olur. Yeter ki biz ekip, üretelim” dedi. Pamukta en uygun ekim zamanının 20 Nisan ile 20 Mayıs tarihleri arası olduğunu belirten Yavuz, “Erken ekimin her zaman avantajları vardır. Bundan dolayı 20 Nisan'dan sonra zaman geçirilmeden ekim işleri tamamlanmalıdır." diyerek de çiftçiyi uyardı.

Zamanla önemi
Antalya'da geçen yıl 18 bin ton kütlü pamuk üretimi yapıldığını açıklayan Yavuz, “Çiftçimizin en yüksek verimi almak için ekimini yapacakları pamuk çeşitlerinin seçimine dikkat etmeleri gerekiyor. Erken ekimlerde toprak soğuk olduğu için çıkışlarda sorun yaşanabilmektedir. Geç ekimlerde ise toprakta yeterli tav olmadığından tohumlar çimlenmemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.